Input your search keywords and press Enter.

Redoviti obroci u krugu obitelji potpomažu zdrave navike kod djece

Okupljanje oko stola za zajedničke redovite obroke pomažu djeci da razviju zdrave prehrambene navike, ali i zdravlje općenito – rezultat je studije nedavno objavljene u američkom  ‘Journal of Nutrition Education and Behavior ‘.  Istraživanje je provodio univerzitet Minnesota, a rezultat izgleda ovako: djeca koja sudjeluju u obiteljskim obrocima barem pet puta tjedno, jedu znatno više voća, povrća i vlakana od djece koja jedu sama.I ranija straživanja otkrila su mnoge značajke zajedničkih obroka: djeca koja redovito jedus roditeljima, bolja su školu i bolje se ponašaju u društvu. Adolescenti koji jedu s roditeljima u normalnom obiteljskom okruženju,  u značajno manjem postotku provaju cigarete, alkohol ili drogu, od vršnjaka koji jedu sami li se moraju sami ‘izboriti’ za svoj obrok.
Tinejđerke koje redovito jedu s roditeljima imaju manje šanse da razviju poremečaje u prehrani (anoreksija, bulimija, korištenje laksativa, tableta za mršavljenje…).
S druge strane, djeca koja jedu sama razvijaju loše prehrambene navike koje u budućnosti mogu negativno utjecati na njihovo zdravlje.
Nakon praćenja 8000 djece od vrtićke do tinejđerske dobi zaključeno je da djeca koja rijetko jedu  s roditeljima, u budućnosti češće imaju problema s prekomjernom težinom.
Okupljanje obitelji oko zajedničkog obroka danas nije jednostavno kao što je nekad bilo. Ima roditelja koji moraju u planer ucrtati obiteljsko okupljanje tjedan-dva unaprijed! To obično budu večernja okupljanja kad se uspiju uskladiti svačije poslovne, društvene,  školske i izvanškolske aktivnosti. Možda bi tako zaposleni roditelji trebali uzeti jutro u obzir – dizati se malo ranije i s djecom zajedno doručkovati, a vikendom nadoknaditi ostale obroke.
Kod zajedničkih obroka treba voditi računa i o izboru hrane. Ono što doma skuhamo uvijek je bolje i hranjivije od naručene fast-food hrane ili pizze! Ako već ne znate ili nemate vremena za kuhanje, onda barem uz kupljena gotova jela poslužite svježu salatu, a za desert ponudite voće.
Često roditelji ne razumiju i ne vide ništa edukativno u zajedničkim obrocima, ali djeca uče puno iz prehrambenih navika svojih roditelja. Ako se roditelji nepravilno i neredoviti hrane – djeca ih kopiraju!
Jedno drugo istraživanje pokazalo je da ako roditelji redovito konzumiraju gazirana pića – u tinejđerskoj dobi već 40% djece počinje redovito konzumirati iste napitke.
Za maksimiziranje učinka zajedničkih obroka – ugasite TV! Obratite pažnju na međusobne razgovore i probleme a ne na TV sadržaj! Na kraju krajeva tome i služe zajednički obroci.
 Prema američkim istraživanjima 63% obitelji jede uz upaljenu TV – vjerojatno ni kod nas nije ništa bolje…a ova navika ima negativan utjecaj na zdravlje cijele obitelji.
Razna istraživanja su pokazala da djeca koja gledaju TV dok jedu svoje obroke, konzumiraju manje povrća i cjelovitih žitarica u odnosu na djecu koja ne gledaju TV uz obroke. ‘TV obroci’ vode konzumiranju nezdrave brze hrane i gaziranih sokova, zatim do pretilosti i problema s težinom jer lakše dolazi do prejedanja – više se pažnje posvećuje onome što se gleda na TV-u a manje onome što je u pjatu.