Input your search keywords and press Enter.

Pravopisni kaos u udžbenicima

Pročitavši članak Pravopisni nered – pogled izvana  došlo mi je da odmah komentiram – samo to ne bi stalo u box predviđen za komentare, pa sam odlučila ovako sastavit dva-tri redka ili retka – nisam baš ni u to sigurna:
•    Jeste li ikad pisali nekakav dopis u kojem ste trebali nabrojati neke stvari, pa došli u dilemu kako ispravno to napraviti:
‘1, 2, 3. i 4. u nizu’ ili ‘1., 2., 3. i 4. u nizu’ – u nedoumici vjerojatno bi pribjegli sigurnijem načinu: prvi, drugi, treći….
•    Čitate jedan članak na nekom portalu i tamo piše ‘neće’ a već u slijedećem ‘ne će’ – tko je točno napisao a tko ne? (čak ni ‘spellcheck’ u Wordu neće vas ispraviti bilo koji oblik da upotrijebite)
•    Dijete vam ide u 6. raz. osnovne škole i u čudu gledate njegovu knjigu iz gramatike gdje su padeži poredani ovako: nominativ, genitiv, akuzativ, dativ…. – zaboga, pitate se otkud sad ovo?! Podijelite nevjericu s prijateljicom čije dijete također ide u 6. raz. osnovne škole, ali njegova profesorica koristi knjigu drugog izdavača i ona vas uvjerava da je u njihovoj knjizi sve po starom: nominativ, genitiv, dativ, akuzativ….udžbenik je od Školske knjige i padeži su složeni ko u naša vremena….
No na ovim primjerima izgleda nismo zagrebali ni vrh ledene sante koja se zove PRAVOPIS HRVATSKOGA JEZIKA. Evo kako na naš problem gleda ugledni kroatist Artur Rafaelovič Bagdasarov – pročitajte ovdje!