Input your search keywords and press Enter.

Otvoreni eko apel Hrvatskim vodama i Gradu Dubrovniku!

Zašto se ne čiste potoci u Rijeci dubrovačkoj i više brine o izvorima pitke vode ?

  Pod motom „Nek nam naša Rijeka dubrovačka blista zelena i čista˝ proteklih dana  naši mladi ekoaktivisti Eko Omblići obilaze  potoke i izvore pitke vode  cijele Rijeke dubrovačke. Prošlu subotu su obišli Veliki mokoški potok u naselju Nova Mokošica te izvore pitke vode Sv. Nikola u Dračevu selu i Točak u Prijevoru.   

    Na početku obilaska su se  Eko Omblići odmah zgrozli kada su vidjeli zapušteni  Mokoški potok, pun raznog smeća  i još uginulu mačku. Odmah smo zvali 112 u svezi uginule mačke koji su nam rekli da će to tek učiniti veterinarske službe u ponedjeljak jer je vikend!

Kako to pitamo se; što da je ljeto i velike vrućine ?           

    Dolaskom na izvor pitke vode Točak  u Prijevoru Eko Omblići su primjetili da nedostaje plava tabla kod izvora  koja upozorava kako je tu važni izvor pitke vode, stoga molimo odmah je postavite!

 Nakon obilaska Točka Eko Omblići su se uputili u Dračevo selo koje sve više gubi svoj identitet… naime tamo se grade kuće  od crvenih blokova, betona, cigli a ne više od kamena kao nekada. Stari kameni  skalini su se zamijenili novim betonskim što nije primjereno ovom nekada lijepom pitomom selu!

Jedino se još zadržala  autentičnom crkvica Sv. Nikole i ispod nje izvor pitke vode Sv. Nikola u Dračevom selu  gdje smo to popodne zatekli grupu naših bivših Eko Omblića  koju napravili ove fotografije u previtku! Hvala im!

  Što reći nego da se konačno počnu čistiti potoci u Rijeci dubrovačkoj  koji su vrlo važni kao i njezini izvori pitke vode koji su neprocijenjivo bogatstvo s obzirom da je ovo tisućljeće posvećeno upravo pitkima vodama kojih je na Planeti sve manje!

 Slijedećih dana Eko Omblići će obići i ostale  izvore pitkih voda Rijeke dubrovačke (kojih je ukupno 10) kao i potok Slavjanu Komolcu blizu izvora rijek Omble koji je u zadnje vrijeme također kao i ostali potoci Rijeke dubrovačke  zatrpan raznim otpadom i smećem a o kojima izgleda nitko ne brine!
Stoga idemooo odgovorne institucije koje brinete o potocima i izvorima pitke vode zaštićene Rijeke dubrovačke!

   „Nemojmo se nikada umoriti u davanju domovini˝

 Voditeljica Eko Omblića: Jadranka Šimunović

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)