Input your search keywords and press Enter.

Obilježen Međunarodni dan dječjih prava

U subotu, 20. studenog 2010. u 10 sati  u Dvorani od zrcala Narodne knjižnice, a  u organizaciji Dječjeg  foruma  i Dječje gradskog  vijeća Društva Naša djeca Dubrovnik održana je radionica za djecu osnovnoškolskog uzrasta pod nazivom „ZAUSTAVIMO  SIROMAŠTVO  DJECE  SADA!“ . U radionicu  su  se uključili učenici iz osnovnih škola s područja grada ( ukupno 27 učenika OŠ M. Getaldić, OŠ Lapad ).Povod za održavanje radionice bilo  je obilježavanje Međunarodnog  dana  dječjih prava, a sve kako bi  se učenici upoznali sa svojim  pravima  propisanim  Konvencijom o pravima djeteta usvojenoj na Općoj skupštini UN-a 20. studenog 1989. godine.
Nakon prvog dijela radionice koja je nosila radni naziv „Put do Konvencije“ nastavljen je rad u manjim grupama. Svaka grupa dobila je po jednu istinitu priču – ispovijed siromašnog djeteta, a zadatak svake grupe bio je da nakon pročitane priče napiše pismo podrške djetetu ili protestno pismo vladi države iz koje je dijete iz priče. Djeca su aktivno sudjelovala u radu i na kreativan način izrazila svoje mišljenje o siromaštvu i posljedicama koje siromaštvo i socijalna isključenost ostavlja na djecu. Središnji događaj koji je obilježio radionicu svakako je bilo potpisivanje peticije kojom su se djeca uključila u kampanju europske organizacije Eurochild s obzirom da se nalazimo u godini borbe protiv siromaštva i socijalne isključenosti.
Naime, organizacija Eurochild diljem Europe želi prikupiti 100 000 potpisa te ih dostaviti europskim političarima s vrlo jednostavnim zahtjevom – od političkih vođa u Europi traže da učine sve kako bi zaustavili siromaštvo djece.  Nacionalni koordinator kampanje „ZAUSTAVIMO SIROMAŠTVO DJECE SADA!“   je Savez Društava Naša djeca Hrvatske.
Po završetku radionice Dječje gradsko vijeće održalo je svoju  izbornu sjednicu na kojoj su mandat dječje gradonačelnice povjerili Antoniji Merčep,  a  Petru Šeparević  su izabrali za njezinu zamjenicu. Predsjednik Društva Naša djeca Dubrovnik ovom prigodom obavijestio je dječje vijećnike da će ih Petra Šeparević predstavljati na prijemu kod Predsjednika Republike Hrvatske Iva Josipovića u povodu obilježavanja 60. obljetnice Saveza društava Naša djeca Hrvatske.

Društvo Naša djeca Dubrovnik