Input your search keywords and press Enter.

Neka djecu budu sigurna na suncu

Djeca obožavaju boraviti na suncu, pa kako bi im taj boravak učinili sigurnijim moramo obratiti pažnju na kratkotrajne i dugotrajne posljedice izlaganja kože suncu. Cijela obitelj ugodnije će se osjećati ako su svi pravilno odjeveni i namazani dovoljnim zaštitnim faktorom!          Kad su u pitanju bebe i mlađa djeca, treba imati na umu da iste kreme kojima sebe mažemo, nikako nisu pogodne i za mladu osjetljivu kožu. Kreme/gelovi/sprejevi na bazi alkohola mogu spržiti dječju kožu!
Za djecu uvijek birajte losione ili kremaste proizvode sa SPF između 15 i 30 – uvijek prvo testirajte proizvod na djetetovom zapešću, pa ako nema reakcije, možete ga koristiti. Krema se nanosi 30 minuta prije izlaganja suncu, tako će zaštita biti efikasnija. Ukoliko ste na kupanju, koristite sredstva otporna na vodu, svako par sati kako bi maksimizirali zaštitu.
Obratite pažnju na izbor odjeće – ona u velikoj mjeri može spriječiti sunčeve zrake da dopru do kože. Dok su u hladu, kratki rukavi i šorcevi su idealno rješenje za održavanje tijela rashlađenim. Ali na suncu je bolje imati laganu, prozračnu (ne prozirnu!) dugu odjeću, koja će pokrivati cijelo tijelo. Birajte lagane vunene i pamučne tkanine ali takve, da kad ih okrenete prema suncu, kroz njih ne vidite ništa. Kod kuće (na taraci ili balkonu) najbolje da nose tatinu donju majicu (one bijele kratkih rukava) – prekrit će ih cijele a bit će im prozračno! Na kraju ono najvažnije vezano uz odijevanje: na glavi uvijek moraju imati kapu sa širokim obodom/frontinom!
I još da ne zaboravite:
– osim tijela djeci je važno zaštiti i lice – nos, obraze, uši i posebno usne. Koristite proizvode sa SPF 15 ili više.
– po mogućnosti ne izlažite djecu suncu između 10 i 16 sati.
– imajte na umu da je sunce opasno čak i iza oblaka!
– na plaži omogućite djeci da se igraju pod velikim suncobranom ili negdje u hladu gdje se sunčeve zrake neće odbijeti od žale/pijesak.
– pokušajte dijete nagovoriti da nosi sunčane očale – na kojima piše da imaju 100% UV zaštitu.