Input your search keywords and press Enter.

Ljubav djeci prije svega

Obilježavanje Dječjeg tjedna od 03. do 09. listopada 2011. godine započeo je performansom „Dječji cvijet za bolji svijet“ ispred Orlanda. Učenici nižih razreda OŠ M.Getaldić-Centar trakama su  simbolično razvili cvijet i na taj način otvorili program tjedna.Dječje vijećnike i predstavnike DND-a primio je gradonačelnik Andro Vlahušić, njegova zamjenica Tatjana Šimac Bonačić i pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje, šport, socijalnu skrb i civilno društvo Miho Katičić. I ovoga puta vjećnici su imali dosta pitanja, a posebno su naglasili problem prostora za rad radionica koji okuplja oko 30 djece. Zahvalili su se Gradu na potporama i obostranoj suradnji.
Obišli smo dječji odjel Opće bolnice sa slasticama za djecu koja su se zatekla na odjelu, kao i porodiljski odjel gdje smo svim majkama darovali knjigu Prava djeteta.
Ispred Kneževa dvora okupili su se učenici Grada i Župe dubrovačke za sudjelovanje u igri Skriveno blago pod nazivom „Upoznaj svoj grad da bi upoznao cijeli svijet“. Spajanjem edukacije i igre djeca su tražeći blago morala obići dio znamenitosti Grada i o svakome znati nešto o njima. Skriveno blago i najveći broj točnih odgovora na pitanja o Dubrovniku pronašla je ekipa u sastavu: Maroje Daničić, Josip Pijević, Ana Marija Vojvodić, Andrej Konjevod i Orsula Skoko.
U Narodnoj knjižnici održana je konstituirajuća sjednica Dječjeg gradskog vijeća.
Kako bi se budući vijećnici bolje upoznali održana je radionica „Kako su potrebe djece prerasle u prava djeteta“. Nakon izvješća o dosadašnjem radu usvojen je prijedlog Programa rada za 2011./2012. godinu. Izabran je novi dječji gradonačelnik Josip Pijević uč.8.raz.OŠ M.Držića i zamjenica Vega Haklička uč.6.raz.OŠ Mokošica.
U već tradicionalnoj suradnji s „Kinematografima Dubrovnik“ djeca su ovaj vikent mogla uživati u besplatnim filmskim projekcijama u kinu Sloboda dok je cijena ulaznice za Dvoranu Visia bila 10 kn. Bogati filmski program pogledalo je 1000 djece.

Društvo Naša djeca Dubrovnik
(fotografije poslala: Mira Velikonja)

LJUBAV DJECI PRIJE SVEGA

Nizom programa Društvo Naša djeca Dubrovnik obilježilo je Dječji tjedan od 1. do 7. listopada 2012.
Prvi dan Dječjeg tjedna koji je i Međunarodni dan djeteta gradonačelnik Grada Andro Vlahušić, zamjenica gradonačelnika Tatjana Šimac Bonačić i pročelnik UO za obrazovanje, šport, socijalnu skrb i civilno društvo Miho Katičić primili su predstavnice Dječjeg gradskog vijeća, Dječjeg foruma i volontere Društva.
U razgovoru djeca su govorila o njihovom radu i onome što im nedostaje, a to su rekviziti na igralištima za djecu stariju od 10 godina. Želja im je da se otvori i Centar za mlade u kojima bi se održavali programi za osnovnoškolski uzrast. Zahvalili su se Gradu na potporama i obostranoj suradnji.
Manifestacijski dio započeo je ispred Orlanda kada su učenici OŠ M. Getaldića – Centar izveli performans „Dječji cvijet za bolji svijet“. Trakama su simbolično razvili cvijet.
Obišli smo dječji odjel Opće bolnice Dubrovnik, a djecu tratali grickalicama i sokovima, kao i porodiljski odjel gdje smo svim majkama darovali knjigu „Prava svakog djeteta“.
U kinu Sloboda održana je radionica „Živjet ćemo u Europskoj uniji“. Nakon prezentacije, učenici su kroz asocijacije pokazali koliko su naučili kroz radionicu o EU. Najbolji su nagrađeni slatkišima.
Sjednica Dječjeg gradskog vijeća održana je u Narodnoj knjižnici Grad. Dječji vijećnici podnijeli su izvješće o radu za 2011. i program rada za 2012./2013. godinu.
Nakon razrješenja vijećnika koji su završili osmi razred novi saziv Dječjeg vijeća izabrao je dječju gradonačelnicu Brunu Mratinović, uč.8.raz. OŠ Lapad i njezinog zamjenika Maroja Žuveleka, uč.7.raz. OŠ Mokošica.
U godini koja je proglašena Europskom godinom aktivnog starenja i međugeneracijske solidarnosti, obilježili smo Dan djedova i baka. Dječji vijećnici i aktivisti DND-a posjetili su Dom umirovljenika. Druženje je započelo pričama baka i djedova koje su se pjesme pjevale, stare brojalice, koje su se igre igrale i uz kakve igračke su oni odrastali. Na kraju su djeca, bakama i djedovima, kojima je to bilo potrebno pomogli odigrali tombolu. Nagrade su bili slatkiši koji su sve razveselili.
Već dugogodišnja suradnja s „Kinematografima Dubrovnik“ i ove godine je nastavljena. Djeca Grada mogla su uživati u besplatnim filmskim projekcijama u kinu Sloboda, ulaznica za dvoranu Visia bila je 10 kuna. Predstave je pogledalo 574 djece.
Na kraju se zahvaljujemo Domu umirovljenika,  „Kinematografima Dubrovnik“, Narodnoj knjižnici Grad, i svim osnovnim školama uz čiju smo suradnju realizirali program.

Društvo Naša djeca Dubrovnik