Input your search keywords and press Enter.

Kako do stipendije

Nakon srednje škole i izbora fakulteta, dobro je razmisliti i o mogućnostima stipendiranja. Obratite pažnju na slijedeću informaciju i svakako posjetite njihovu internet stranicu!Institut za razvoj obrazovanja (IRO) danas slavi 10 godina od svog osnutka i najavljuje niz inovacija na području razvoja javnih politika visokog obrazovanja tijekom 2009. godine kojima će obilježavati 10 godina svog postojanja.
Među značajnijim postignućima IRO-a izdvajamo pokretanje prvog hrvatskog internetskog portala o stipendijama, www.stipendije.info, te pokretanje jedinstvenog Sajma stipendija, kojega godišnje posjeti više od 6.000 posjetitelja i koji će 21.10.2009. obilježiti pet godina postojanja. Od samog osnutka, IRO aktivno radi na povećanju mobilnosti hrvatske akademske zajednice. Konkretan doprinos akademskoj mobilnosti IRO je ostvario putem izrade akcijskog plana za ulazak Hrvatske u program Erasmus Europske unije te putem svojih programa stipendiranja, koji su omogućili studij u inozemstvu za više od 440 hrvatskih studenata i nastavnika. Kao veliku novinu u 2009. godini IRO najavljuje osnivanje "Hrvatsko-američke zaklade za obrazovanje i izobrazbu" koja će postati ključan mehanizam za promicanje suradnje Hrvatske i SAD-a na području visokog obrazovanja putem dodjeljivanja stipendija za studij u SAD-u.
Potrebu za aktivnostima i uslugama koje nudi IRO pokazuje uspješna provedba više od 105 domaćih i međunarodnih projekata s područja visokog obrazovanja u proteklih 10 godina, te više od 2.000 posjetitelja, 12.000 upita i 900.000 web posjetitelja koji na godišnjoj razini koriste usluge IRO-a.
IRO je također prepoznatljiv u Hrvatskoj kao nevladina i neprofitna organizacija koja aktivno zagovara jednakost pristupa visokom obrazovanja za sve društvene skupine u Hrvatskoj. Pristup informacijama o mogućnostima u visokom obrazovanju je preduvjet ostvarivanja ljudskog prava na visoko obrazovanje zbog čega je IRO prva organizacija u Hrvatskoj koja je pokrenula usluge informiranja i savjetovanja o mogućnostima studiranja i stipendiranja u Hrvatskoj, Europi i SAD-u. Od 2005. godine IRO provodi kampanju "Pravo na obrazovanje", koja je 2009. godine rezultirala objavom 84 policy preporuke namijenjene donosiocima odluka za osiguranje jednakih mogućnosti u visokom obrazovanju u Hrvatskoj.
Kako bi se visoko obrazovanje čvršće povezalo s tržištem rada, IRO je 2006. godine napravio platformu za pokretanje službi za profesionalno savjetovanje na svim hrvatskim sveučilištima što je rezultiralo pokretanjem prvih takvih službi na Sveučilištu u Dubrovniku u prosincu 2008., na Sveučilištu u Rijeci u veljači 2009., te uskoro na Sveučilištu J.J. Strossmayera u Osijeku u travnju 2009. godine. Time je IRO omogućio razvoj inovativnih struktura na hrvatskim sveučilištima koje će omogućiti studentima lakši i efikasniji prelazak na tržište rada. 
Svoje iznimne uspjehe IRO je ostvario zahvaljujući timu vrhunski educiranih stručnjaka uključenih u rad IRO-a te zahvaljujući širokoj mreži domaćih i međunarodnih suradnika, partnerskih organizacija i donatora kojima ovom prilikom posebno zahvaljujemo. Detaljnije informacije koje se odnose na proslavu 10. godišnjice rada IRO-a tijekom cijele 2009. godine bit će dostupne na www.iro.hr.
 
Institut za razvoj obrazovanja /
Institute for the Development of Education
Preradovićeva 33, HR – 10000 Zagreb, Croatia
t: +385 1 4555 151 / +385 1 4817 195
f: +385 1 4555 150
iro@iro.hr / www.iro.hr