Input your search keywords and press Enter.

Kad dijete ima povišenu temperaturu…

Sezona je gripa i prehlada – saznajte što učiniti kod kuće, te kada otići kod liječnika:
Povišena temperatura je jedan od prirodnih načina obrane organizma protiv uzročnika infekcije, ona je simptom ili znak neke bolesti, a ne bolest sama po sebi. Najčešće predstavlja odgovor organizma na infekciju bakterijama, virusima, parazitima, no može biti i posljedica manjka tekućine u organizmu (dehidracije) ili pak primljenog cjepiva.

Kada snižavati temperaturu?
Najčešće pitanje kada se radi o povišenoj temperaturi kod djece glasi: kod koje temperature treba primijeniti mjere za snižavanje? Normalna temperatura mjerena rektalno je oko 37,5 °C, a pod rukom do 37 °C.  Ne preporučuju se mjere za suzbijanje vrućice pri temperaturi nižoj od 38 °C, jer tada slabo djeluju. No, ako živa poraste iznad 38 °C pod pazuhom, odnosno 38,5 °C rektalno, uvijek je potrebno snižavati temperaturu. Dodatni simptomi koji mogu pratiti povišenu temperaturu, ovisno o uzroku, mogu biti  znojenje, tresavica, glavobolja, bolovi u mišićima, manjak apetita, dehidracija, opća slabost. Posebno su na vrućicu osjetljiva djeca u dobi od šest mjeseci do pete godine života, zbog nezrelosti središnjeg živčanog sustava, pa ona pri povišenoj tjelesnoj temperaturi mogu odreagirati febrilnim konvulzijama, kratkotrajnim gubitkom svijesti uz grčenje tijela.

Kako sniziti temperaturu?
Jedna od metoda na koju roditelji često zaborave, a učinkovita je u borbi s vrućicom, jest tuširanje djeteta mlakom vodom. To znači da temperatura vode treba biti 2-3 stupnja niža od tjelesne temperature. Tuširanje mora svakako trajati najmanje 10 minuta, poželjno je i više, no, ako primijetite da dijete drhti i da mu je hladno, prekinite s tuširanjem. Tuširanjem se tijelo oslobađa viška topline i time se snižava tjelesna temperatura. Također su preporučljivi oblozi od ustajale vode koji se stavljaju na čelo, ruke i noge. Obloge treba promijeniti kada se zagriju ili posuše, nakon desetak minuta. Obloge treba primijeniti tako da se dijete umota u mokre, mlake ocijeđene komade tkanine , kao što su pelena, plahta ili ručnik, od vrata do pete, i da se preko toga stavi deblji suhi ručnik. Nakon 5 – 10 minuta sve se to skine i osuši koža..

Od lijekova se za snižavanje temperature preporučuju paracetamol i ibuprofen. Dva su oblika paracetamola prikladna za djecu, sirup i čepići. Prema uputama djetetu dajte dozu lijeka ovisno o njegovoj dobi i težini. Paracetamol se kao sirup djeci od 3 mjeseca do 1 godine daje 1/2 žličice 3-4 puta na dan, djeca do 5 godina uzimaju 1-2 žličice 3-4 puta na dan, a djeca do 12 godina mogu uzeti 2-4 žličice 3-4 puta na dan. Čepići su obično od 120 ili 250 mg. Za dojenče dovoljna je polovica čepića od 120 mg, a za veće dijete potreban je cijeli čepić. Lijek se može ponoviti svakih 6 sati. Iznimno razmak može biti i 4 sata, ali ne kraći. Za snižavanje temperature može se koristiti i lijek ibuprofen koji je dostupan kao sirup. Paracetamol i ibuprofen se mogu kombinirati, no to bi trebalo svakako činiti prema uputama liječnika.
Acetilsalicilna kiselina (andol, aspirin) se ne smije davati djeci mlađoj od 12 godina jer postoji opasnost od mogućeg razvoja Reyevog sindroma, životno opasnog poremećaja koji uzrokuje upalu mozga i naglo nakupljanje masti u jetri. Zbog toga se djeci najčešće daje paracetamol. Kod povišene tjelesne temperature tijelo gubi više tekućine, stoga je potrebno piti puno tekućine kako bi se izbjegla dehidracija. Djetetu je potreban odmor.

Kada otići liječniku?
Liječniku ne treba uvijek ići u prvim satima bolesti. Ako je temperatura jedini simptom, a opće stanje djeteta je dobro, i nema drugih znakova, primijenite mjere za suzbijanje vrućice i pratite nakon toga djetetovo stanje. Ako temperaturu međutim prati loše opće stanje djeteta, pogotovo ako se ne popravlja i nakon što ste lijekom i na druge načina pokušali sniziti povišenu temperaturu, u tom slučaju odite kod liječnika što prije kako bi pregledao dijete. Javite se liječniku i ako povišena temperatura traje duže od 3 dana kod djeteta starijeg od dvije godine. Dijete s vrućicom treba odmah odvesti na liječnički pregled ako je mlađe od tri mjeseca, ako je temperatura viša od 40 C, vrat je ukočen i prisutna je bol pri saginjanju glave prema naprijed. Dijete treba svakako pregledati liječnik ako ima jaku glavobolju, učestalo povraća, te otežano diše.

Pratite djetetovo opće stanje
Osim temperature, kod djeteta pratite i ostale znakove koji upućuju na promjene u ponašanju ili izgledu, i to ponajprije disanje, kožu, stanje svijesti. Ako uočite nešto neobično ili zabrinjavajuće, ili ako vam se učini da postoji i najmanja sumnja da je možda riječ o stanju ili bolesti koje mogu dovesti do ozbiljnih zdravstvenih komplikacija, odmah se javite liječniku. Poseban oprez potreban je kad su u pitanju novorođenčad i mala djeca. Kod njih se razvoj bolesti može nekad odvijati vrlo brzo, u roku od nekoliko sati.

zena.hr