Input your search keywords and press Enter.

Hoće li slijedeće generacije imati svog Steve Jobs-a?

Prognoza ne izgleda dobro. U doba roditeljske paranoje, manije i ispitivanja, tužbi, bijesa, mi smo u nedostatku potaknuti u naše djece znatiželju, kreativnost i maštu. Mi im uskraćujemo mogućnosti za znatiželju, otkrivanje i istraživanje – ukratko, igru.Jobs se igrao ne samo kao dijete, već tijekom svog odraslog života. Igrao se da bi razumio kako stvari rade, a zatim se igrao izmišljajući nove stvari, a onda je zadržao igru da bi te stvari ostale neponovljivo kapriciozne i "ludo velike."
Unatoč činjenici da je Jobs u velikoj mjeri zaslužan za evoluciju današnjeg osobnog računala, on se nikada nije zalagao da djeca provode veći dio svog ‘budnog’ vremena ispred jednog. U stvari, on je gotovo, rekao suprotno:
"Elementi otkrića su sve oko vas, ne trebate računalo. Gledajte – Zašto to pada? Znate li zašto nitko u cijelom svijetu ne zna zašto to pada? Možemo opisati prilično točno, ali nitko ne zna. zašto? Ne trebam računalo da bih dobio djetetovu zainteresiranost da provede tjedan dana igrajući se s gravitacijom i pokušavajući shvatiti kako do toga dolazi i zašto. "
I umjesto da samo gleda svoj TV kao dijete, Jobs je bio zauzet zamišljanjem kako izgraditi jedan od njegovih vlastitih, svoje vještine stekao je kroz svoje omiljene igračke:
"Ovi Heathkits dolaze s detaljnim priručnikom o tome kako sastaviti neku stvar zajedno i svi djelovi su izloženi na neki način i odvojeni po boji. Vi zapravo gradite tu stvar za sebe … Te stvari nisu više bile tajne. Mislim, gledajući televizor, vi mislite da ne bi mogli izgraditi jedan od njih, ali ja sam mogao …" To je veliki stupanj samopouzdanja, da kroz istraživanje i učenje možete razumjeti naizgled vrlo kompleksu stvari u jednom okruženju. Moje djetinjstvo je bilo vrlo sretno na taj način."
Unatoč njegovu nezasitnom apetitu za učenje, Jobs se često borio s ‘granicama’ u učionici. On bi radje jako loše riješio višestruke izborne testove koji su postavljali ‘zlatni standard’ za mjerenje   sposobnosti djece, nego se isticao:
"Škola je bila prilično teška za mene u početku. Moja majka me učila kako čitati prije nego što sam krenuo u školu i tako kada sam krenuo, tu sam zapravo samo želio učiniti dvije stvari. Želio sam čitati knjige, jer sam volio čitati knjige, a htio sam i ići van trčati za leptirima. Znate, želio sam ono što normali petogodišnjak želi učiniti. Naišao sam na autoritet druge vrste nego što sam se ikada  prije susreo, i nije mi se sviđalo. I doista, sustav me je gotovo dobio. Došli su vrlo blizu da u meni stvarno ubiju znatiželju. "
Mi podižemo današnju djecu u sterilnim uvjetima, riskiramo da stvorimo neradnike u visoko strukturiranom okruženju. Pri tome, mi smo u nedostatku njegovanja umjetnika, pionira i poduzetnika, a umjesto kultiviranja generacija djece koja mogu slijediti pravila u organizaciji sportske igre, oni sjede satima ispred ekrana i označavaju kvačicama kvadratiće na standardiziranim testovima.
Kažemo da smo "Zaštita" našoj djeci. Kažemo da ih pripremamo na "uspjeh". Stvarno, ne radimo ništa od toga, već upropaštavamo čitavu generaciju.
Najviše dostojan način da se Jobsu oda počast? Pustite svoju djecu van da se igraju.

originalni članak  ovdje!