Input your search keywords and press Enter.

E-imenici – budućnost je počela!

U nekoliko srednjih škola u Hrvatskoj su od ove godine uvedeni e-imenici. Riječ je o nacionalnom pilot projektu, koji je, za sada, u primjeni u tri škole, a u budućnosti bi trebao zaživjeti u čitavoj Hrvatskoj.E- imenici zamijenit će školske imenike. U nekoliko škola, među kojima je i Medicinska škola Ante Kuzmanića u Zadru, već su u primjeni mini tablet – računala, u koje profesori unose ocjene, izostanke i opaske. Suvremeni način rada otvara moga pitanja, i donosi prednosti ali i nedostatke.
Revolucionarna novost je zapravo činjenica da roditelji uz pomoć lozinki putem interneta u svakom trenutku mogu provjeriti ocjene i izostanke svog djeteta.

Nakon e-imenika stižu e-udžbenici
Edin Kadić je profesor u Medicinskoj školi i koordinator je projekta E-imenici. Iako otpora ima uvijek, profesor Kadić je zadovoljan uvođenjem projekta i hvali nastavno osoblje koje je brzo prihvatilo novinu. Projekt se pripremao godinu dana i u budućnosti će dobiti i nastavak. Nakon E-dnevnika učenike čekaju i E-udžbenici, pa će tableti u školi postati svakodnevica. Kadić kaže kako tableti neće istisnuti knjige, no svakodnevna literatura, koja je potrebna na nastavi bit će dostupna i na ovaj način. U Medicinskoj školi Ante Kuzmanića učenici će za koji dan svoje ocjene moći gledati i putem mobilnih uređaja.
"Dugo vremena radim u školi i na početku mi se projekt činio ‘strašan’", rekla nam je jedna od profesorica Renata Jakšić. Kaže kako su prvotne predrasude zapravo bile strah od nepoznatog, te kako je sada, nakon jednog polugodišta, zadovoljna novim načinom rada.
Profesorica kaže kako je odrasla i oduvijek radila uz klasični dnevnik, te je mislila da će e-imenik biti prekompliciran ta da se ona kao starija profesorica neće moći uklopiti. Sada zaključuje kako su oni koji su radili projekt računali na sve kategorije.

„Tablet“ je pametan i siguran
Iva Garković pripada generaciji mlađih profesora. Iako sama nije roditelj, smatra kako je dobro da roditelji vide ocjene i izostanke svoje djece. Prednošću smatra i činjenicu da profesori više ne mogu učenike suditi po drugim ocjenama. Konkretno, vide samo ocjene u rubrici predmeta koje predaju. Tablet je dosta pametan kaže profesorica Iva Garković i ističe kako računalo upozorava da je učenik već dva puta ispitan toga dana, te da ga se više ne smije ocjenjivati. No učenici kažu kako im takva pamet nije od koristi, jer se profesori toga baš i ne drže.
Što se tiče sigurnosti, za sada je pametni tablet položio test. Nije se išlo na obične lozinke. Konkretno profesor, svaki puta kada se prijavi, nanovo dobije korisnički broj, kako bi mogućnost zloporabe bila što manja.

Pogreška profesora – prava komplikacija
Neki profesori kažu kako je jednostavno raditi na tablet računalu i kako je ušteda velika, ima i onih koji kažu da im tableti oduzimaju dosta vremena. I sami učenici primjećuju da im profesori na tablete gube više vremena, nego na stare papirnate imenike.
Pad sustava svakako je jedan od nedostataka sustava, iako se ne događa često. Profesori su nezadovoljni jer bilo kakva pogreška izaziva velike komplikacije. Tako je u prvim danima primjene e-imenika bilo nemoguće promijeniti pogrešno upisanu ocjenu. Sada se to može učiniti pet minuta nakon unošenja ocjene, a nakon toga mora se podnositi poseban zahtjev i to je čitava „procedura“. Ako profesor upiše sat u krivu rubriku, ne može obrisati tekst, već mora uputiti poseban zahtjev Carnet-u.

"Nepravedno" računalo
Neki profesori kažu kako rade preko računala, a ne koriste mini-tablet jer njihov veliki prst pokrije nekoliko tipki. Profesori su prihvatili ovu novinu iako neki nisu njome oduševljeni, jer ipak treba savladati sve korake ovog suvremenog načina ocjenjivanja i evidentiranja događaja na nastavnom satu. Neki od profesora otkrivaju da dolaze na posao i pola sata ranije kako bi izašli na kraj sa suvremenom tehnologijom.
Učenicima se ne sviđa slučajni odabir učenika. Tablet simulira listanje imenika, ali događa se da više puta odabere istog učenika u danu, što se učenici smatraju nepravednim. No sustav se još dorađuje, pa se nedostaci uklanjaju.
Profesori kažu kako ima roditelja koji i dalje „po starinski“ dolaze na informacije, a mogućnost pristupa imeniku putem interneta za sada ne koriste. Mlađi roditelji bolje prihvaćaju ovu novinu. Učenici su do sada mogli biti iskreni ili neiskreni prema roditeljima, a sada baš nemaju izbora, jer roditelji uz pomoć lozinke imaju uvida u informacije vezane za učenikove učinke na nastavi. Neki učenici kažu kako su uvijek sve govorili roditeljima, no ipak, puno je i onih koji bi ocjene prešutjeli ili rekli nakon nekoliko dana, kada im to najbolje odgovara. Nekim učenicima novi način unošenja i kontrole nije problem, dok drugi smatraju da im je ukinuto ono malo privatnosti što su je imali.

Iskrenost (nije samo) zbog e-imenika?
etra Dukić i Marko Pedišić priznaju kako do sada nisu govorili sve roditeljima. Sada su vrlo iskreni, jer baš i nemaju izbora. Roditelji između tableta i informacija biraju informacije, kaže Petra. Marcel Bukarica kaže kako se njegovi roditelji ne služe internetom, no on im, kada to zatraže, pokaže ocjene, jer kod kuće ima računalo. Marcel smatra kako su tableti bolji od starih papirnatih dnevnika. No otkako su uvedeni e-imenici, neki roditelji manje dolaze u školu, pa postoji bojazan da će komunikacija razrednika i roditelja biti manje intenzivna nego do sada. Ivica Grubač kaže kako slučajan odabir ne funkcionira jer je on jučer, nakon što je imenik po treći puta izabrao baš njega da odgovara, dobio jedinicu, što je nepravedno jer, prema novim pravilima, nastavnici smiju pitati učenika samo dva puta. Kaže da se žalio, no profesori nisu imali razumijevanja.
Roditelji se privikavaju na novi način i mogućnost kontrole. Ipak, još uvijek je malo onih koji koriste u jednakoj mjeri pa pregledavaju e-imenike i dolaze kao i do sada. Čini se kao da je većina njih, barem za početak, e-imenike shvatila kao alternativu informacijama kod razrednika, pa ipak odabiru informacije, jer riječ razrednika još uvijek je važnija od pametnog tableta i upisanih ocjena.

Autorica: Ivana Zrilić, Zadar
Odg. ur.: Nenad Kreizer
www.dw.de