Input your search keywords and press Enter.

U Okviru svog nagrađaneog projekta od Grada Dubrovnika za 2018, Djeca i priroda se vole pod motom ‘#CleanAdriatic- No plastic 2018’, mladi ekoaktivisti sa Kalamote poručuju:

Čuvajte strogo zaštićene morske konjiće Jadrana i ne bacajte plastiku u more!

Uz Dane morskog konjica prošli ponedjeljak Eko Omblići i grupa ekološki osvještene djece iz Grada posjetili su zeleni otok Kalamotu (Koločep) i uživali u njegovim ljepotama, nadasve lijepom mediteranskom raslinju! Uz kupanje, igru, rekreaciju na pjeskovitoj plaži Donjeg čela naši mladi ekoaktivisti su pokupili sve odbačene najlon vrećice i plastične boce na moru te u poslijepodnevnim satima sudjelovali na likovnoj radionici na temu: Kako očuvati morske konjiće? Tijekom likovne radionice odrasli volonteri su bili zadivljeni izvanrednim znanjem naših ekoaktivista i njihovih prijatelja o morskom konjiću, strogo zaštićenoj vrsti našega Jadrana – Bravo djeco! Jako smo ponosni na vas!

Morski konjic je morski organizam koji pripada ribama nadrazreda koštunjača. Naizgled vrlo netipična riba, morski konjic ostavlja dojam iznimno atraktivnog stvorenja. Naziv je dobio po karakterističnom izgledu i položaju glave.

„Za Jadran su tipične dvije vrste morskog konjica; dugokljunić (Hippocampus guttulatus) i kratkokljunić (Hippocampus hippocampus). Obje vrste pronašle su mjesto u Crvenoj knjizi morskih riba Hrvatske, odnosno, obje vrste su zaštićene.

Vjerovanje da mnoge morske nimfe jašu na morskim konjicima i spašavaju mornare u nevolji, učinilo ih je simbolom sreće za pomorce i jedriličare. Nadalje, u Kini vjeruju da morski konjic ima snagu ozdravljenja pa ga upotrebljavaju u liječenju prehlade!

Dane posvećene morskom konjiću (od 20.8.2018 do 30.8.2018.) Eko Omblići i grupa ekološki osviještene djece iz Grada i Konavala će nastaviti 27. kolovoza 2018 kada će posjetiti Nacionalni park Mljet, a zatim 30. kolovoza Župu dubrovačku!

Podržite i vi naš projekt “#CleanAdriatic-No plastic 2018” i čuvajte budno zemljina mora i zemljine oceane!

Ml.tajnica: Mihaela Pavlina
Voditeljica projekta #CleanAdriatic-No plastic 2018 : Jadranka Šimunović

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.