Input your search keywords and press Enter.

Beba i/ili kućni ljubimac

Kad u kuću dođe beba, roditelji stavljaju kućnog ljubimca u drugi plan. Zanemareni ljubimac uzvrača ljubomorom, te nerijetko i agresivnošću.  Kako to izbjeći?

Roditelji nakon dolaska bebe vrlo lako zaborave na kućnog ljubimca što najčešće rezultira ljubomorom, pa čak i agresivnošću ljubimca. Uz malo truda, to možete izbjeći. Evo kako…
 


Dolazak bebe ne znači i da se morate odreći vašeg čupavog ljubimca. Uz dobru pripremu i pristup, ljubimac bi vrlo brzo vašoj bebi mogao postati najbolji prijatelj i zaštitnik.


Evo nekoliko stvari na koje morate obratiti pažnju:Pripremite ih na dolazak bebe.
Ljubimci vole rutinu. Ako uvodite neke promjene u svoj stan, kao što je pripremanje dječje sobe, neka to bude postupno kako bi se vaš ljubimac stigao prilagoditi.
· Ako imate prijatelje s bebom ili malim djetetom, zamolite ih da dolaze češće kod vas. Tako će se ljubimac priviknuti na ponašanje i glasanje djeteta.
· Postavite granice: ako namjeravate staviti ograde ili vrata kako bi spriječili vašeg ljubimca da se približi djetetu, postavite ih prije nego što se dijete rodi. Kolica i dječju ogradicu za igru također nabavite ranije kako bi ljubimac naučio da su to stvari kojima se ne smije približavati.
· Obavezno redovito cijepite svojeg ljubimca!Pobrinite se da se upoznaju.
· Omogućite psu ili mački da upozna miris djeteta tako što ćete mu dati da onjuši bebine pelene ili pokrivač. Potom im dopustite da ponjuškaju dijete umotano u pokrivač dok ga vi držite u naručju. Kada smjestite bebu u krevetić, ljubimca pomazite ili nagradite nekom slasticom.
· Izbjegnite ljubomoru: Pokušajte planirati hranjenje i vrijeme za igru što je više moguće. Dopustite ljubimcu da sudjeluje u bebinim potrebama tako što ćete mu dopustiti da bude u istoj sobi kada bebu hranite ili previjate.
· Kada vaša beba malo naraste, obavezno nadgledajte bilokakvu interakciju između bebe i ljubimca.
· Nikada ih ne ostavljajte same dok niste sigurni da između njih nije uspostavljeno prijateljstvo i da neće ozlijediti jedno drugo!


Postavite pravila igre.
· Morate naučiti dijete da životinju ne smije povlačiti za rep, uši ili je gurati.
· Većina se životinja boji glasnih zvukova i pobjeći će ako im se naglo prilazi.
· Pobrinite se da dijete ne uzima hranu od životinje ili stavlja ruke u posude za hranu vašega ljubimca. Neke životinje to mogu protumačiti kao prijetnju i reagirati agresivno.
· Nikada nemojte dozvoliti vašem djetetu da svoje ruke, prste ili noge koristi kao igračke. Životinja bi mogla dijelove tijela tretirati kao bilo koju drugu igračku, a dijete bi moglo nastradati.
· Zapamtite da svi pokreti, dok se dijete i životinja ne upoznaju, moraju biti tihi i spori. I nikada, nikada, nemojte tući životinju zbog discipline! Plješćite glasno rukama, izderite se, ali nikada je nemojte udariti!
· Osigurajte ljubimcu kutak u kući gdje će se moći odmarati. Čak i najprivrženiji ljubimci trebaju ponekad malo odmora od aktivne djece.


Kao i s većinom stvari, i ovdje morate biti uporni u uspostavljanju dobrog odnosa između djeteta i ljubimca. Pokažite i jednom i drugom dovoljno pažnje, razumijevanja i ljubavi i nećete niti jednom od njih dati povoda za ljubomoru.Što učiniti kada se vaš ljubimac ne može priviknuti na bebu?
· Svi vaši napori za zbližavanjem ne daju nikakve rezultate, a svejedno ga se ne želite odreći? Pokušajte angažirati nekog privatnog trenera za pse koji će se prilagoditi kućnim posjetima.