Input your search keywords and press Enter.

Beba u svoj ili vaš krevet?

Je li bolje za dijete da spava u svom krevetu ili da dijeli krevet s roditeljima nije medicinsko pitanje na koje se može odgovoriti znanstvenim činjenicama. Stvar je u osobnom izboru i u tome što je vama najugodnije, tvrde stručnjaci za tu temu. Kako bi vam pomogli u izboru, evo nekih prednosti i jednog i drugog načina:

Je li bolje za dijete da spava u svom krevetu ili da dijeli krevet s roditeljima nije medicinsko pitanje na koje se može odgovoriti znanstvenim činjenicama. Stvar je u osobnom izboru i u tome što je vama najugodnije, tvrde stručnjaci za tu temu. Kako bi vam pomogli u izboru, evo nekih prednosti i jednog i drugog načina:


Spavanje zajedno
Djeca i roditelji koji spavaju zajedno, spavaju bolje zbog manje plakanja po noći i manje ustajanja iz kreveta. Majka može praktički spavati i dok doji i tako si osigurati više odmora.
Za djecu, zajedničko spavanje osigurava povjerenje i sigurnost, što im pomaže postati samouvjerenima i samosvjesnima.
Za roditelje, zajedničko spavanje s djetetom otkriva nova mjesta i za vođenje ljubavi i drugo vrijeme osim noći.

Odvojeno spavanje
Djeca i roditelji spavaju bolje jer izbjegavaju trzanje i stalno pomicanje ostala dva člana obitelji. Imaju više izgleda da se ne bude i da se odmore.
Za djecu, samostalno spavanje pomaže u izgradnji neovisnosti, odnosno zdravoj automnosti i samopoštovanju.
Za roditelje, samostalno spavanje dozvoljava slobodu i privatnost. Mogu ostaviti dijete nekome na čuvanje bez problema, a spavaću sobu mogu pretvoriti u privatno utočište.
Kada donosite odluku o spavanju, najbolje je pratiti vaše instinke. Ne postoji pravilo po kojemu se roditelji moraju ravnati.
Pregovarajući sa suprugom može vam se dogoditi da podjela noćnih dužnosti nije najbolje rješenje. Suprug koji radi mogao bi biti premoren. Neki se parovi dogovore da suprug prvih nekoliko tjedana spava u drugoj sobi i tako postane efikasniji preko dana.

Smanjite noćno mijenjanje pelena na minimum.
Zapravo, možete ostaviti mokre pelene, ukoliko one nisu propustile mokraću i smočile odjeću. Pokakane pelene nešto su sasvim drugo. Praktični bodyji i kombinezoni koji imaju donje kopčanje olakšavaju noćno previjanje. Pomoći će i ako vlažne maramice, pelene i kremu držite kraj sebe tako da možete previjanje obaviti na krevetu.

Ne skačite na svaki šum.
Svi se mi budimo preko noći, uključujući i bebe. Roditelji su skloni skakanju i podizanju bebe na najezin i najmanji zvuk, ali to samo potkrepljuje buđenje i ohrabruje bebu da se to pretvori u naviku.
Pričekajte nekoliko minuta, pogotovo ako je beba hranjena unutar zadnja dva sata, prije negoli odete do nje. Mogla bi vas ugodno iznenaditi i ponovno zaspati.

Idite u šetnju.
Čak i samo malo vježbe može pomoći da noću lakše zaspite. Međutim, nemojte pretjerivati. Ako osjećate premorenost, odvojite za sebe 15-20 minuta. Šetnja vam može pomoći da razbistrite misli, ali i pomoći da se malo maknete od obaveza.

Promijenite rutinu tek kada budete spremni.
Kada dijete napuni 10 do 16 tjedana najvjerojatnije će budenja svesti na jedno do dva tijekom noći. To je ujedno i vrijeme kada bi roditelji trebali razmišljati o ‘promjeni plana’. Odnosno, ako donosite dijete u krevet a želite da ono spava odvojeno, promjene će biti najlakše provesti sada, prije nego se to razvije u rutinu. Počnite tako da vratite dijete u krevet nakon hranjenja. Poslije, nakon razumnog vremena, premjestite krevetić u drugu sobu.

–> I ne zaboravite: ne postoji pravilo o tome što je bolje za vas i dijete. Odluka je isključivo na vama.
Iako nitko nije rekao da roditeljstvo isključuje stres, to se ne bi trebalo odnositi na konačan prekid normalnog sna. Jednog dana ćete se probuditi i shvatiti da vam je dijete prespavalo cijelu noć. Do tada, dugujete sebi i svom djetetu dobar noćni san – na bilo koji način.