Input your search keywords and press Enter.

Alergija nosi 3 dodatna boda pri upisu u srednju školu

Dok dobijanje tri boda na osnovu alergije premijer Milanović smatra besmislenim, u ministarstvu Željka Jovanovića ne znaju treba li mijenjati to pravilo.Svaki četvrti učenik koji završi osnovnu školu, pri upisu u srednju školu može računati s čak tri dodatna boda zahvaljujući činjenici da pati od peludne ili neke druge alergije. Učenik koji u doba cvatnje trava i korova kiše, ima hunjavicu i upalu očiju tako će imati pravo prvenstva kod upisa u gimnaziju u odnosu na učenika s potpuno istim ili čak nešto boljim prosjekom ocjena koji ne pati ni od kakve alergije. Upisno pravilo koje djeci s iznimno čestom i blagom kroničnom bolešću osigurava dodatne bodove za upis i sam je premijer Zoran Milanović ocijenio besmislenim, no u Ministarstvu Željka Jovanovića nisu sigurni bi li ga trebalo mijenjati.
Prema pravilima upisa u srednju školu, kandidati sa zdravstvenim teškoćama i teškoćama u učenju imaju pravo na tri dodatna boda pri upisu u srednju školu, što ih stavlja uz bok onima koji su postigli vrhunske sportske rezultate u okviru školskih sportskih društava na domaćim i međunarodnim natjecanjima ili drugim natjecanjima.

    Kod upisa u elitne gimnazije, gdje je ponekad nemoguće upasti i s maksimalnih 60 bodova koliko ih se može prikupiti na račun ocjena i drugih elemenata koji se pri upisu boduju, svaki bod više može biti presudan za upis. Je li posebno bodovanje alergije opravdano, s obzirom na to da jednaki brojdodatnih bodova dobivaju i djeca s ozbiljnim teškoćama u učenju, te zloupotrebljava li se alergija, od nadležnih institucija nismo dobili odgovor. Ravnateljica zagrebačke VII. gimnazije Ljilja Vokić kaže kako o tome hoće li se nekom učeniku peludna alergija uvažiti kao osnova za dodatna tri upisna boda odlučuje školsko upisno povjerenstvo, te da su u pravilu takvi zahtjevi osnovani.

    – Nitko ne može dobiti tri boda na račun jedne liječničke potvrde s pečatom. To mora argumentirati poviješću bolesti koja ima svoj dulji kontinuitet i koja učenika ometa u realizaciji svojih sposobnosti – kaže Vokić.

Ni ravnatelj Dječje bolnice Srebrnjak, Boro Nogalo , ne smatra nimalo besmislenim što se djeci s alergijama daje prvenstvo pri upisu u srednje škole. 

– Radi se o profesionalnoj selekciji u izboru zanimanja. Djeca s alergijama kroničari su koje zdravstveni problem uvijek prati, za razliku od upale pluća koja dođe i prođe, i njihovo je ljudsko i pravo djeteta na izbor zanimanja. Budući da su limitirani u izboru zanimanja, jer oni koji pate od peludne alergije ne mogu birati zanimanja na otvorenom, a oni alergični na prašinu ne mogu biti tokari, zidari ili krojači, logično je da im se omogući upis u školu općeg smjera, gdje će imati puno manje problema, zaključuje Nogalo, koji je ipak uvjeren kako je postotak onih koji iskoriste to pravo vrlo mali, svega nekoliko postotaka.

novilist.hr
   
Sarkastični premijer

Na  druženju s tviterašima u Banskim dvorima premijer Milanović je izrazito kritično govorio o mogućnostima dobijanja dodatnih bodova na račun alergije na pelud.
– Ti propisi ne valjaju. Djeca su upisivala najbolje škole temeljem dodatnih bodova zbog alergije na pelud. Nisam za to da netko može dobiti tri boda zbog toga što ima žulj na lijevoj nozi, kazao je sarkastično Milanović.
(J.K.)