Input your search keywords and press Enter.

Tvrđava Sv. Vlaha na otočju Azori (Portugal)

Na otočju Azorima nalazi se grad Ponta Delgada u kojemu je većina zgrada i kuća izgrađena u XIX. stoljeću tijekom velikog ekonomskog buma otoka.

Danas Ponta Delgada ima oko 70.000 stanovnika, te je najveći grad na Azorima. Ime Ponta Delgada dolazi od portugalskog u značenju „tanka/sitna točka/rt/jezičak“, pa je i svećenik Gaspar Frutuoso zabilježio tu neobičnu pojavnost na vulkanskom kopnu. Mnoge crkve u Ponta Delgadi izgrađene su u XVI. stoljeću.
Crkva Sv. Sebastijana iz XVI. stoljeća nalazi se blizu Praca Goncalo Velho i Portas de Cidade (glavnih gradskih vrata). Lokalno stanovništvo crkvu zove samo kao „Matriz“ (u smislu parca). Velika crkva izgrađena je između 1531. i 1547. godine na mjestu male kapele posvećene „prvom patronu (parcu) zaštitniku otoka“.
Otok Sao Miguel naseljen je još od 1444. godine, a u početku je glavni grad bio Vila Franca do Campo na središnjoj južnoj obali. Potres i odroni 1522. godine (sličan je bio u Dubrovniku 1520. godine) uništili su većinu mjesta i usmrtili dosta ljudi, pa je tako glavni grad premješten u Ponta Delgadu. Tijekom XIX. stoljeća Ponta Delgada i otok Sao Miguel postali su ekonomska „strojarnica“ Portugala.
Na desnoj strani Ponda Delgade blizu morskog nasipa nalazi se tvrđava iz XVI. stoljeća. Ta tvrđava Sv. Vlaha (Forte de São Brás) izgrađena je 1552. godine u svrhu obrane otoka od brojnih napada pirata. (Nekako tih godina zgotovljena je i tvrđava Sv. Ivana u Dubrovniku). Vojni muzej je osnovan unutar starog ziđa, te posjeduje različite muzejske izloške uglavnom iz I. svjetskog rata, a tu su i tuneli koje je iskoristila portugalska mornarica tijekom II. svjetskog rata pod čijim je patronatom (zapovjedništva vojnog područja Azora) i današnji muzej. Taj Vojni muzej je otvoren tijekom tjedna (osim ponedjeljka), a ulaznice stoje 3 EUR za odrasle i 1 EUR za djecu. Tvrđava Sv. Vlaha općenito je najvažnija tvrđava gradskog obrambenog sustava, a tu je i spomenik posvećen pomorcima poginulim u I. svjetskom ratu.
Na I. međunarodnom kongresu „vojne muzeologije“ (24.-26. rujna 2014. godine; Amadora, Portugal) predstavnik Vojnog muzeja Azora José Lima (Museu Militar dos Açores; Azores Military Museum) govorio je o povijesno-vojnim svjedočanstvima Azora. (Izvor: Internet).

Đivo Bašić