Input your search keywords and press Enter.

Znate li gdje će vam trebati covid potvrda? Evo svih detalja na jednom mjestu

Od 16/11/2021. na snagu stupa odluka Stožera Civilne zaštite republike Hrvatska koja nalaže da svi zaposlenici javnih i državnih službi kao i oni na lokalnoj razini moraju imati covid potvrdu prilikom dolaska na posao. Oni koji nisu ranije preboljeli covid ili pak nisu cijepljeni pa samim time nemaju potvrdu morat će se testirati.

– S obzirom na ubrzano širenje i povećani rizik prijenosa bolesti covid-19, ovom Odlukom se radi zaštite pučanstva od zaraze i prijenosa te suzbijanja bolesti covid-19, za vrijeme trajanja proglašene epidemije bolesti covid-19, uvodi posebna sigurnosna mjera obveznog testiranja na virus SARS-CoV-2 dužnosnika, državnih službenika i namještenika, službenika i namještenika u javnim službama (na koje se primjenjuje propis kojim se uređuju plaće u javnim službama), službenika i namještenika u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi te zaposlenika trgovačkih društava i ustanova čiji su osnivači Republika Hrvatska ili jedinice lokalne i regionalne (područne) samouprave ili Republika Hrvatska ili jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave u njima imaju većinski udio i zaposlenika trgovačkih društava koja su u većinskom vlasništvu trgovačkih društava u kojima Republika Hrvatska ili jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave imaju većinski udio.

Ova Odluka primjenjuje se i na pripadnike Oružanih snaga Republike Hrvatske kao i na zaposlenike u zračnim lukama na području Republike Hrvatske

Obveza predočavanja EU digitalne covid-potvrde ili drugog odgovarajućeg dokaza o cijepljenju, preboljenju odnosno testiranju odnosi se i na sve stranke koje dolaze u službene prostorije u kojima rade osobe iz točke I. ove Odluke, sve pružatelje usluga koji pružaju različite usluge u tim prostorima ili su angažirani za određene poslove u njihovim prostorima ili druge osobe koje dolaze u njihove prostore po bilo kojoj osnovi, objavljeno je u Narodnim novinama, a prenosi Index.

Za kontrolu će se koristiti covid go aplikacija prilikom ulaska u prostorije, a oni koji nemaju potvrdu i odbiju testiranje ne mogu ući u radni prostor. Potvrde će biti potrebne za ulazak u Finu, zgrade MUP-a, poštu i one banke koje se nalaze u vlasništvu države. Za ljekarne neće biti potrebna.

TKO NEĆE MORATI IMATI COVID-POTVRDU?

Ipak, postoje određene situacije u kojima osobama neće biti potrebne.

– Ova Odluka ne primjenjuje se:

na zaposlenike zdravstvenih ustanova, trgovačkih društava koji obavljaju zdravstvenu djelatnost i na privatne zdravstvene radnike, na prijem pacijenata u zdravstvene ustanove, trgovačka društva koja obavljaju zdravstvenu djelatnost i kod privatnih zdravstvenih djelatnika te na zaposlenike u djelatnosti socijalne skrbi, na koje se primjenjuju posebne odluke

na studente prilikom boravka u prostorima visokih učilišta osim ako visoko učilište ne odluči drugačije

na učenike prilikom boravka u prostorima škola i odgoj­no-ob­razovnih ustanova

na osobe mlađe od 16 godina

na osobe koje dovode dijete ili učenika u dječji vrtić ili osnovnu školu ili ustanovu za odgoj i obrazovanje djece i adolescente s posebnim potrebama

na osobe koje prate osobu koja se ne može brinuti za sebe

na osobe koje u poslovnice Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje dolaze podići svoju EU digitalnu covid-potvrdu

na osobe čija je prisutnost nužna u zakonom propisanim postupcima pred pravosudnim, državnim i drugim tijelima

na korisnike poštanskih usluga koji moraju preuzeti pošiljke čije bi nepreuzimanje imalo pravne posljedice

na osobe kod kojih postoje kontraindikacije za cijepljenje ili za dovršetak cijepljenja bilo kojim cjepivom protiv covida-19, a što se dokazuje liječničkom potvrdom, stoji u odluci koja nema ograničen rok, a preporuka je izdana i privatnim tvrtkama da učine isto.

Odluka stupa na snagu jer je ponedjeljak bio predviđen za testiranje, kazali su iz Stožera.

Redovi za cijepljenje postaju sve duži, a u najviše se čeka u Zagrebu i Splitu gdje već danima traje prava pomama za cjepivom. Slične prizore viđali smo samo prije ljeta kada je cjepivo tek postalo dostupno široj javnosti.

slobodnadalmacija.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.