Input your search keywords and press Enter.

Zašto vatrogasci upozoravaju da nikada ne ostavljaš bočicu s vodom u automobilu

Hm, znamo da ne smijemo ostavljati djecu i kućne ljubimce u autu, ali bočicu vode?!
Slučaj koji su doživjeli američki vatrogasci objašnjava zašto
Inače, u 80% slučaja uzrok požara su ljudska nepažnja i nehat

Za ovo upozorenje vatrogasce je inspirirao slučaj koji se dogodio vozaču koji putujući stao usput da usput nešto pojede. No dok je on mirno žvakao (hamburger, možda?) i bacao poglede kroz prozore restorana, na svoj je užas primjetio da iz njegova auta, točnije iz automobilske kabine suklja dim. Nemalo se kad jekasnije saznao kako je krivac za to bila – plastična boca vode! Što se dogodilo? Suce je neumoljivo sjalo i njegove su zrake prolazile kroz bočicu punu vode te se na dva mjesta zapalilo sjedalo u autu. Stoga vatrogasci upozoravaju vozače na opasnost: u testu koji su proveli u gradskom vatrogasnom centru u Oklahomi, sunčeva svjetlost koja je prolazila kroz bocu podigla je temperaturu na 250 stupnjeva Celzija, stoji u njihovu izvješću. “Sunčeva svjetlost prolazi kroz bocu, a kada je napunjena tekućinom, djeluje kao povećalo”, objavili su.

“Prolaskom kroz tekućinu i proziran materijal boce zraka se fokusira i sigurno je da može izazvati požar”. Doduš, rizik od ovakve katastrofe je nizak, ali dužnosnici kažu da je uzimanje boce s vodom prilikom izlaska iz vozila najbolji način da se spriječi ova vrsta požara u automobilu.

Inače, jesi li znala da su glavni način izazivanja požara ljudski nehat i nepažnja, u godišnjim statistikama rijetko se spušta ispod 80%, stoji na stranicama Hrvatske vatrogasne zajednice, a među često isticane načine izazivanja požara ubrajaju se namjerno izazivanje požara te dječja igra. Prirodne pojave kao uzročnici požara (udari groma i sl.) puno su rjeđi. Kako je sezona požara u Hrvatskoj, na žalost moramo reći, ovdje nije loše znati i sljedeće zlatno pravilo vatrogastva: većina požara u prvoj se minuti može ugasiti čašom vode. U drugoj minuti potrebna je posuda vode i pomoć druge osobe, a već u trećoj minuti potrebna je organizirana i uvježbana vatrogasna postrojba. I veliki požari nastaju od malih, pa ako smo brzi, i priručna sredstva mogu biti dovoljna da spriječimo katastrofu.

piše: Sonja Simon
miss7.24sata.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *