Input your search keywords and press Enter.

Zašto baš danas sijemo pšenicu?

Postoji pregršt običaja vezanih za svetu Luciju, a neki od njih postali su dio gotovo svakog doma u Hrvatskoj.

Sveta Lucija se u narodu štuje kao zaštitnica zaštitnica slijepih i slabovidnih te općenito onih koji su oboljeli od bolesti očiju, kod grlobolje i krvarenja. Nju se smatra i zaštitnicom pisaca, seljaka, sedlara i trgovaca, kovača i drugih.Ona se štuje 13. prosinca, a brojni vjernici hodočaste svake godine u baziliku svete Lucije koja se nalazi na Sirakuzi u Italiji nadajući se blagoslavu svetice. 

Običaji vezani za štovanje svete Lucije  Postoji pregršt običaja vezanih za svetu Luciju, a neki od njih postali su dio gotovo svakog doma u Hrvatskoj. Među njima, najpoznatiji je upravo sijanje pšenice. Zrno simbolizira novi život, a zelene vlati vitalnost i snagu. Po tome kako zrnje proklija može se prognozirati kakva će biti ljetina. Ako loše klija, bit će mršava žetva.  Iako postoji veliki broj metoda sijanja pšenice kako bi čim bolje izrasla, u narodu se uvriježila ona tradicionalna. Pšenica se stavi u malo vode preko noći, a onda se sljedećeg dana stavlja u posudicu sa zemljom. Kako bi klijanje bilo čim uspješnije, posuda se stavlja na toplom mjesto s puno svjetla. 
Kako od Lucije do Badnjaka ima dvanaest dana, može se predvidjeti kakva će biti sljedeća godina: jedan dan kao jedan mjesec.  Jedan od najpoznatijih običaja vezan je upravo za neudane djevojke. One bi na dan sv. Lucije ispisivale 13 papirića s imenom momaka, a onda bi svakog dana po jedan neotvoreni papirić bacale u vatru, a ime mladića na papiriću koji bi otvorile na Božić je bio, prema vjerovanju, budući suprug. 

Legenda o Luciji
Postoje dvije legende o svetoj Luciji. Ona je bila stvarna osoba i  živjela je na prijelazu iz 3. u 4. stoljeće.  Prema prvoj legendi, ona je bila kći bogate obitelji koja je imala dogovoreni brak. Međutim, kao dijete ona je zavjetovala svoje djevičanstvo. Njezina majka željela je da se uda. Kad se njezina majka razboljela, njih dvije su otišle na hodočašće u Kataniju na grob sv. Agate. Tamo im se ukazala sveta Agata koja je izliječila bolesnu ženu koja je nakon toga kao i nja kćer postala kršćanka. Sveta Lucija je otkazala dogovoreni brak, no to se nije svidjelo njezinom zaručniku koji ju je prijavio lokalnom sucu koji je odredio da se Luciju odvede u javnu kuću i tako kazni. No nitko nije mogao pomaknuti Luciju s mjesta, a tada je njoj krvnik mačem prerezao vrat.  Prema drugoj, sama si je iskopala oči i poslala ih zaručniku pa joj je Majka Božja zauzvrat dala najljepše oči, piše Glas Koncila. 

www.vecernji.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *