Input your search keywords and press Enter.

Zabraniti prodaju energetskih pića djeci

Do tragedije ne bi došlo da je HDZ prihvatio zabranu prodaje energetskih pića djeci

 

SDP-ova europarlamentarka Biljana Borzan i član savjeta za zdravstvo prim.dr.sc. Branko Kolarić održali su konferencije za medije na kojoj su pozvali vladu i HDZ da zabrane prodaju energetskih pića djeci u Hrvatskoj. Podsjetili su da je 2018. SDP u Saboru bio predložio takav zakon, no on je odbijen.

„Da je tada prihvaćen naš prijedlog, vjerojatno se ne bi dogodila tragedija. Moram reći da mi je muka što sam danas ovdje, kao majci i liječnici. To je prvi slučaj smrti djeteta koji se povezuje s konzumacijom energetskih pića u Hrvatskoj, no, ukoliko se nešto ne poduzme, možemo biti poprilično sigurni da neće biti zadnji. Već nekoliko godina upozoravam da djeca piju energetska pića u ogromnim količinama, da im se reklamama ispire mozak i da je to opasno po njih. Bilo je samo pitanje vremena kada će netko nastradati,“ upozorila je dr. Borzan.

Litva i Latvija su donijele takav zakon, a Velika Britanija je najavila isto nakon opsežnih javnih konzultacija. Neki britanski supermarketi poput ALDI-ja i ASDA-e su prije nekoliko godina samoinicijativno odlučili zaustaviti prodaju energetskih pića djeci, ali je istraživanje pokazalo da ta dobrovoljna mjera nije dala rezultate, između ostalog jer je nije prihvatio cijeli sektor.

SDP-ovi liječnici nabrojali su posljedice prekomjernog konzumiranja energetskih pića: visok krvni tlak, srčani udar, aritmija, glavobolja, migrene, mučnina, povraćanje, grčevi, panika, tjeskoba, stres, dijabetes, ovisnost, alergije, nesanica i rizično ponašanje. Istakli su da su šanse za posljedice veće što je tjelesna masa konzumenta manja, što uvelike opravdava zabranu prodaje djeci.

„Ako je na piću napisano da se ne preporučuju djeci i trudnicama, zašto ih onda uopće prodavati djeci? Djeca ne mogu sama o tome donositi odluke. Naziv „energetski napitak“ je zavaravajuće i ne treba ih miješati s onim izotoničnim napitcima koje pijete nakon treninga koji u sebi sadrže elektrolite koji su dobri. Ovdje imate koncentrirani šećer, kofein i još neke tvari. Djeca pijući ovakve napitke kao da piju ogromne količine kave, a to je nedopustivo. Reklame za energetska pića trebaju biti zabranjene za mlađe od 18 godina,“ rekao je Branko Kolarić.

Svjesni negativnih konotacija koje povezuju djecu i njihove proizvode, udruženje proizvođača Energy Drinks Europe upućuje svoje članove da reklamama ne ciljaju na djecu mlađu od 12 godina te da ne plasiraju proizvode i reklame blizu škola.

Usprkos tome, ali i upozorenju na svakoj limenci da se napitak ne preporučuje djeci i trudnicama, upravo su djeca, adolescenti i mladi glavni potrošači tih pića. Da reklame dolaze do njih, a najpoznatije reklame su zapravo crtić, najbolje pokazuje podatak da djeca u istraživanjima često izjavljuju kako ih piju jer im treba energije.

Borzan i Kolarić su pozvali vladu da odlučno djeluje kako bi se izbjegle nove tragedije.

„Ako je HDZ-u 2018. bio problem što je prijedlog zakona došao od nas iz SDP-a, neka predlože svoj, mi ćemo ga podržati. Ako ne znaju kako, engleske verzije litvanskih i latvijskih zakona se mogu naći na Google-u. Ovim putem apeliram na resorne ministre, pogotovo doktora Beroša, da nešto poduzmu! U Hrvatskoj nema značajne proizvodnje energetskih pića, uvoze se, i čak ako ćemo se zabranom zamjeriti Kurzu i Austriji rekla bih da je zaštita djece dovoljno dobar razlog,“ zaključila je Borzan.

Erol Gaši
Local Assistant, Office of S&D Vice-President Mrs. Biljana Borzan MEP

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)