Input your search keywords and press Enter.

Za manje od dvije godine MUP počinje izdavati nove osobne iskaznice

Zbog propisa EU uvodi se velika novost koja bi trebala povećati razinu zaštite građana

Hrvatska će u svoje zakonodavstvo do 2. kolovoza 2021. trebati implementirati uredbu Europske unije o novim osobnim iskaznicama, koje će morati sadržavati veću razinu biometrijske zaštite od onih dosadašnjih, piše Jutarnji list.

Budući da je mijenjanje osobnih iskaznica u Hrvatskoj regulirano zakonom, MUP je možebitnu izradu novoga zakona uvrstio u plan zakonodavnih aktivnosti za 2020. godinu, odnosno objavio u proceduri e-savjetovanja.

Uredba Europske unije koja govori o novima osobnim iskaznicama, napravljena je zbog povećanja sigurnosnih standarda zaštite stanovnika EU. Uredba obvezuje zemlje članice da od 2. kolovoza 2021. svojim građanima mora izdavati osobne iskaznice koje između ostaloga moraju sadržavati biometrijske identifikatore poput prikaza lica te dva otiska prstiju u digitalnim formatima. Osobne iskaznice koje su sada važeće u RH te podatke i sadržavaju.

Naime, osim fotografije korisnika na čipu sadašnje hrvatske osobne iskaznice pohranjeni su i biometrijski podaci otisaka prstiju te potpis vlasnika.

Uredba je državama članicama prepustila da odluče o dobnoj granici od koje će uzimati otiske prstiju svojih građana kako bi te podatke koristila za identifikaciju pri izradi osobnih iskaznica.

Dosad se u Hrvatskoj kao najranije dob za uzimanje otisaka prstiju, odnosno izrade osobnih dokumenata, prema postojećem zakonu, uzimala dob od 12 godina. Također nacionalnim zakonodavstvima je prepušteno da same odrede rok trajanja osobnih iskaznica, piše Jutarnji list.

Piše Marin Dešković/JL

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *