Input your search keywords and press Enter.

Voda, voda… ali koliko vode?

 
Ljeto je počelo, više smo vanka, više na suncu i više je potrebe za vodom. No, koliko je vode u ovo vrijeme svakom od nas dnevno zaista potrebno?

Na to pitanje nije lako odgovoriti. Različite studije kroz niz godina dale su različte preporuke, ali istina je da potreba za vodom ovisi o nizu faktora, uključujući zdravlje, podneblje u kojem živite i koliko ste aktivni.
Američki institut zdravlja preporuča ovako:  odrasli muškarac 3 litre (oko 13 čaša) dnevno, a odrasla žena 2.2 litre (oko 9 čaša).
Nema ko od nas do sad nije čuo preporuku o 8 čaša dnevno – to nije daleko od prethodne preporuke, ali to bi bio neki minimum ispod kojeg, pogotovo ljeti, nebi trebalo ići. Svaka tekućina se konta!
 
Prema Mayo Clinic evo nekoliko stvari koje utječu na količinu potrebnog unosa tekućine:
1. Vježbanje:  ukoliko se rekreirate do te mjere da se znojite, onda treba popiti dodatnu tekućinu kojom ćete nadomjestiti ono što ste iznojili! To bi bile 1-2 čaše. Intenzivniji sportaši koji treniraju duže od sat vremena (npr. trčanje maratona) trebaju i dosta više. Dakle što više znojenja – to više dodatne tekućine!

2. Okolina: po vručem i vlažnom vremenu više se znojimo i trebamo više tekućine. Tijekom zime u zagrijanim prostorijama također trebamo više tekućine. Dalje, nadmorske visine veće od 2,500 metara mogu izazvati pojačano mokrenje i ubrzano disanje što brže troši vaše rezerve tekućine.

3. Bolest i neka zdravstvena stanja: kad imate temperaturu, povraćanjas ili proljev, vaše tijelo troši više tekućine. U takvim situacijama, morate piti više tekućine. U nekim težim situacijama, vaš doktor može preporučiti i neke otopine poput Gatorade, Powerade ili CeraLyte. Također, povećani unos tekućine potreban je kod problema s mjehurom, urinarnih infekcija isl. U drugom slučaju, kao kod nekih srčanih ili bubrežnih problema, te problema s jetrom treba smanjiti unos tekućine!

4. Trudnoča ili dojenje: u oba slučaja žena treba dodatnu tekućinu. Trudnim ženama se preporučuje 10 čaša tekućine dnevno a dojiljama 13!

5. Kako bi izbjegli dehidraciju naviknite se da vam je voda uvijek nadohvat ruke.

6. Sa svakim obrokom i između obroka popijte čašu vode ili neko nisko kalorično piće.

Arcamax health