Input your search keywords and press Enter.

Više čokolade = bolje raspoloženje

Jedenje tamne čokolade može proizvesti isti osjećaj kao kanabis

AKO ste mislili da su samo kikiriki maslac i čokolada savršen spoj, iznenadit će vas vijest da istraživanje pokazuje da se sjajno slažu i tamna čokolada i kanabis. 

Dobro je poznato da tamna čokolada ima brojne prednosti, ali znanstvenici s University College London došli su do još jednog otkrića.

Naime, Men’s Journal prenosi da, prema riječima znanstvenika, tamna čokolada sadrži psihoaktivni sastojak koji stvara jednak osjećaj kao i korištenje kanabisa. To je feniletilamin, neuromodulator koji pomaže u regulaciji raspoloženja. 

U sklopu studije provedene na 13.626 osoba, oni koji su pojeli samo 15 grama tamne čokolade imali su 70 posto manju vjerojatnost da prijavljuju simptome depresije. Osim toga, svojstva tamne čokolade slična kanabinoidima stvaraju sličan okus, tvrde s londonskog sveučilišta.

Složene kombinacije flavonoida u tamnoj čokoladi mogu pomoći u borbi protiv depresije. Autorica studije dr. Sarah Jackson piše da studija “pruža neke dokaze da konzumiranje čokolade, posebno tamne, može umanjiti simptome depresije”.

Međutim, nastavlja dr. Jackson, “potrebna su dodatna istraživanja kako bi se razjasnila uzročno-posljedična veza”.

“Moglo bi se dogoditi da depresija uzrokuje gubitak interesa za konzumiranjem čokolade među ljudima, a možda postoje i neki drugi faktori zbog kojih ljudi manje jedu tamnu čokoladu”, dodaje.

Ipak, morate znati da s čokoladom, kao ni s bilo čim drugim, ne treba pretjerivati jer to može škoditi vašoj liniji. Jedite sve u normalnim količinama, a čokolada neka bude poslastica kojom ćete se nagraditi nakon zdravog i uravnoteženog obroka.

index.hr

a više saznajte ovdje!

Chocolate is one of the most beloved foods on the planet.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *