Input your search keywords and press Enter.

TREĆINA PROIZVODA U NOVIJIM DRŽAVAMA EU JE LOŠIJE KVALITETE NEGO NA ZAPADU

Biljana Borzan i Olga Sehnalova u Puli predstavile rezultate istraživanja o kvaliteti proizvoda u različitim zemljama članicama EU

Hrvatska predstavnica u Odboru za zaštitu potrošača Europskog parlamenta Biljana Borzan je u najavi konferencije rekla kako se temom nejednake kvalitete proizvoda počela baviti radi upita građana koji se konstantno žale na kvalitetu proizvoda koje nerijetko i skuplje plate od građana u starijim članicama EU. Kazala je kako postoje potrošači prvog i drugog reda, i kako to valja riješiti na razini EU.

“Još 2011. godine je Slovačka agencija za potrošače objavila istraživanje koje je pokazalo kako proizvodi koji se prodaju na policama starijih i novijih država članica imaju značajne razlike u kvaliteti. Europska komisija je sufinancirala to istraživanje, ali već godinama ignorira njegove rezultate”, rekla je češka zastupnica u Europskom parlamentu Olga Sehnalova.

Upravo je ona provela istraživanje uspoređujući proizvode s polica trgovačkog lanca u Njemačkoj i Češkoj. Rezultati istraživanja su pokazali da je trećina proizvoda različite kvalitete. Čak 8 od 24 proizvoda je različito.

“Posebno mi je drago sto je zastupnica uvažila i cjenovnu dimenziju, istraživanje je pokazalo da je 14 od 24 proizvoda skuplje u Češkoj. Logično je pretpostaviti da ako plaćamo više da dobivamo proizvod bolje kvalitete, ali sad imamo crno na bijelo da to nije slučaj”, komentirala je Biljana Borzan.

Zastupnica Sehnalova je objasnila proces istraživanja i navela kako je konzultirala i proizvođače po objavi rezultata, ali se dio nije povratno javio.

Istraživanje je pokazalo velike razlike u kvaliteti gaziranih pića. Možda je najšokantnija bila analiza mesnog nareska koji je prema ambalaži od svinjetine. Međutim, on je samo u Njemačkoj od svinjetine, dok je u Češkoj napravljen od pilećeg nadomjeska.

“Posebno me iritira sto se primjerice riblji štapići koji za tržište novijih država članica imaju 7% manje ribe, proizvode u istoj tvornici u Danskoj. Dakle, nema izlika o razlikama zbog sirovina iz određene regije EU jer se svjesno odvaja lošiji dio za naše tržište”, kazala je Borzan.

Borzan će zajedno s Hrvatskom agencijom za hranu provesti i istraživanje usporedbe proizvoda u Hrvatskoj, Njemačkoj i Francuskoj. Pored prehrambenih proizvoda, u istraživanje će isključiti i neprehrambene proizvode poput higijenskih potrepština.

Konferenciji je prisustvovao i Igor Vujović iz Društva “Potrošač” koji je pozdravio odluku da se provede prvo istraživanje i neprehrambenih proizvoda u EU. Upravo je njegova udruga dobila sudsku presudu protiv Ariela radi tvrdnji da je deterdžent slabije kvalitete u Hrvatskoj.

“Komisija si je za temelj ovog mandata odredila digitalno tržište i rješavanje problema s kojima se potrošači susreću online. Smatram prioritetom rješavanje prioriteta na realnom tržištu i diskriminacije s kojom se nasi građani svakodnevno susreću. Zato sam posebno sretna sto sam u ovom mandatu pronašla saveznicu unutar Odbora za zaštitu potrošača Biljanu Borzan i vjerujem da ćemo s dva jasna istraživanja stvoriti snažan impuls prema EK”, kazala je Sehnalova.

Pula, 3. srpnja. 2015. godine
Erol Gaši
Lokalni asistent zastupnice u Europskom parlamentu Biljane Borzan

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)