Input your search keywords and press Enter.

*Brojna istraživanja potvrdila važnost umjerenog unosa crvenog mesa u organizam

* Dovoljnim unosom mesa, voća i povrća spriječite umor i anemiju

Većim unosom povrća i voća u organizam ne možemo zamijeniti nutritivne vrijednosti koje sadrži meso
Iako voće i povrće pružaju šarolik vitaminsko-mineralni sastav koji je našem tijelu svakodnevno potreban, njihovim povećanim unosom ipak ne možemo u potpunosti nadoknaditi nutrijente koje dobivamo iz mesa, odnosno konkretno željeza čiji je najbolji izvor upravo crveno meso. Stoga, da bi osigurali pravilan rad organizma, prehrana treba biti uravnotežena i uključivati sve skupine namirnica, a unos crvenog mesa nikako ne smijemo zanemariti.
Kod žena je to još i važnije, posebice uzmemo li u obzir gubitak krvi tijekom menstrualnih ciklusa te promjene stanja organizma do kojih dolazi u trudnoći, kao i česte anemije te povećan umor do kojeg dolazi zbog nedovoljnog unosa željeza. Promotrimo li prehrambene navike s obzirom na spol, možemo uvidjeti kako su žene sklonije izbjegavanju mesa u prehrani od muškaraca, pogotovo crvenog mesa.
Razlike u težini zdravog tijela muškarca i žene rezultat su različite prehrane i unosa

Pretpostavke da žene jedu manje mesa od muškaraca potvrđene su brojnim istraživanja. Pogledamo li primjerice istraživanje o vegetarijanstvu provedeno 2006. godine – gotovo dvostruko više žena od muškarca tvrdi da su vegetarijanke. Tome u prilog nadalje ide i istraživanje o potrošnji glavnih kategorija namirnica koje pokazuje da žene u prosjeku općenito jedu oko 20 posto manje nego muškarci, što otprilike odgovara i razlici težine zdravog tijela muškaraca i žena. Žene konzumiraju 42 posto manje govedine i svinjetine, 23 posto manje peradi i 21 posto manje ribe nego što ih konzumiraju muškarci.

Prema toj pojedinačnoj usporedbi kategorija možemo vidjeti da žene imaju značajan manjak unosa namirnica iz skupine mesa u odnosu na muškarce. S druge strane, ova statistika kod žena se kompenzira i činjenicom da žene konzumiraju 10 posto više voća i 14 posto više lisnatog zelenog povrća od muškaraca. Dakle, u prosjeku, u odnosu na muškarce, niži unos mesa žene kompenziraju razmjerno većim unosom voća i povrća. No nutritivno gledano, crveno meso je visokokvalitetan izvor proteina i mikronutrijenata kao što su željezo, cink, magnezij, kalcij, folat, vitamini A i E te svakako treba biti sastavni dio uravnotežene prehrane.

Sve navedeno ukazuje na važnost promjene svijesti o načinu prehrane svakog od nas individualno, no apel je ipak jači kod žena. Naglasak je na uravnoteženoj prehrani koja uključuje umjeren i podjednak unos crvenog mesa, voća i povrća u organizam uz brigu o stilu života. Recept je dakle poprilično jednostavan pa krenite već danas i konzumirajte raznolike namirnice kako bi vašem organizmu osigurali zdravlje i dugovječnost.

*
Izvori:
Rothgerber, H. (2012, November 12). Real Men Don’t Eat (Vegetable) Quiche: Masculinity and the Justification of Meat Consumption. Psychology of Men & Masculinity.

Suzana Jovanović
Savjetnica za odnose s javnošću
IM&C AGENCIJA

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.