Input your search keywords and press Enter.

Stižu namnove mjere….

Uvode se mjere za Dubrovačko-neretvansku, Splitsko-dalmatinsku, Šibensko-kninsku, Zadarsku, Primorsko-Goransku, Istarsku te za grad Novalju. 

Zabrana održavanja svih javnih događanja i okupljanja na kojima je prisutno više od 50 osoba, osim ako se radi o javnom okupljanju na kojem sudjeluju samo osobe s EU covid potvrdama i neće sudjelovati više od 1000 osoba, a za isto su nadležni stožer CZ lokalne samouprave i nadležni županijski stožer dali suglasnost. Javna događanja, okupljanja i svečanosti svih vrsta mogu trajati najdulje do 24 sata. Održavanje privatnih svečanosti i okupljanja svih vrsta, uključujući i svadbene svečanosti, dopušteno je uz pridržavanje svih epidemioloških mjera, ako na svadbenim svečanostima nije više od 15 osoba. Više od toga moguće je samo uz Covid potvrde. Organizatori događaja moraju najkasnije 7 dana prije održavanja poslati namjeru održavanja lokalnom stožeru te zatražiti prethodnu suglasnost. Nadležni stožer je obvezan donijeti odluku u 2 dana i dostaviti je županijskom stožeru koji također mora donijeti odluku u 2 dana. Ako se dva stožera ne mogu složiti oko ispunjenja uvjeta takvog događaja ili okupljanja onda konačnu odluku donosi Nacionalni stožer. Mjere će biti na snazi do 15. kolovoza, a vrijede od ponedjeljka 26. srpnja.

“Ovo je zapravo pooštravanje aktivnosti onih koji provode kontrole, sva javna okupljanja od 50 do 1000 osoba moraju biti kontrolirana i tražit će se Covid potvrde, no ostavili smo mogućnost da se napravi i epidemiološki okvir za neka događanja gdje bi se okupilo više ljudi. Suglasnost za to je na Nacionalnom stožeru”, kazao je ministar Davor Božinović.

“Cijeli Jadran pleše između narančaste i crvene boje na karti ECDC-a”, kazao je Božinović.

Ukidanje mjera na jesen?

“Velika Britanija je postigla jedan od najboljih rezultata kada se govori o procjepljivanju najstarijeg stanovništva i možda su procijenili da idu u tom smjeru. Svi će drugi moći popratiti tu situaciju i vidjeti koji su efekti popuštanja tih mjera. Mi pratimo sve, moramo voditi računa kako se razvija pandemija u svijetu. U ovom trenutku samo da bude jasno, koliko je cjepiva dostavljeno Africi, onda ispada da je Vlada za naše potrebe osigurala više nego što stoji na raspolaganju Africi. Mi moramo na ovo gledati i lokalno i globalno. Kao to ste vidjeli fokusirat se na to da učinimo sve da nastavimo turističku sezonu. Ovo je nešto o čemu će se razgovarati na jesen. U ovom trenutku ja barem nemam ništa konkretnije ponuditi kao odgovor”, kazao je Božinović. “Ako bi eksperiment uspio sigurno bi to bila dobra vijest ne samo za Hrvatsku nego i cijeli svijet. Mi jedan od elementarni uvjet nismo ispunili, oni imaju veliku procijepljenost stanovništva, posebno onih koji su teško bolesni”, dodao je ministar. Kada spekuliramo, ako bi se to pokazalo učinkovito onda bi to bio pokazatelj svima skeptičnima da se cijepe”, kazao je.

Cijepljenje trećom dozom

“Vrlo je vjerojatno da će se početi cijepiti trećom dozom, neke zemlje su počele, mogu vam spomenuti Tursku i Mađarsku. To je najčešće kod kineskog cjepiva. Jučer sam saznao da i Mađarska ide u to. Kada ćemo početi cijepiti s trećom dozom nitko to ne zna. To je pitanje na koje znanost trebaju dati odgovor, vrlo je vjerojatno da će se ići no ne zna se kada”, kazao je Capak.  Markotić je kazala da se i na razini EU također raspravlja o tome i da nitko ne zna i nema studija koje bi kazale treba li se sada cijepiti ili ne trećom dozom. “Prate se sve studije. Nema podataka da se sada treba cijepiti trećom dozom”, dodala je Markotić. Kazala je da će se i u nove generacije cjepiva uzimati u obzir i delta varijanta.  “Nitko ne zna kako će se situacija razvijati u sljedećih nekoliko tjedana. Zbog toga ćemo biti na strani da se donose odluke koje su izbalansirane. Naravno da se epidemija može završiti ako nitko u mjesec dana u svijetu ne izađe van iz svojih stanova. Mi ćemo nastojati biti racionalni. Zato je potaknut rad lokalnih stožera, mi ne možemo znati što se gdje održava. Dolaze nam turisti i imamo jednu specifičnu situaciju”, kazao je Božinović Cijepljenje u ljekarnama “Mi se prilagođavamo novim izaovima, a s HLJK-om našli smo rješenje. Željeli smo da to bude riješeno. Očekujemo da oni u roku dva tjedna definiraju timove. Sve će to biti izkomunicirano na vrijeme, a mi smo našli pravni okvir”, kazao je Beroš te je zahvalio HLJK na trudu. Capak je rekao da će HZJZ educirati osobe koje će cijepiti u ljekarnama.  Božinović je kazao da se na jučerašnjoj utkmici u Splitu na svim ulazima provodila kontrola i da su uhvaćene četiri osbe koje su pokušale ući na tuđu potvrdu.

www.vecernji.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *