Input your search keywords and press Enter.

Šoping je sastavni dio svakodnevice

Koliko su trgovački centri postali sastavni dio našeg svakodnevnog života možda ponajbolje ilustrira podatak da manje ili više učestalo u ovim objektima kupuje čak 98,2% hrvatskih građana

Kada je riječ o frekvenciji posjeta, najveći udio građana, točnije jedna trećina njih (33,2%), u trgovačkim centrima kupuje nekoliko puta mjesečno. Daljnjih 26,2% to čini nekoliko puta tjedno, 11,9% kupuje svakodnevno, a 5,6% njih u trgovačkim centrima kupuje samo vikendom.

Nešto više od jedne petine (21,3%) hrvatskih građana u trgovačkim centrima kupuje jednom mjesečno ili rjeđe, dok vrlo mali broj građana uopće ne kupuje u trgovačkim centrima (1,8%).

Asortiman hrane i kućnih potrepština kupuje se najčešće u trgovačkim centrima (60,7%), dok jedna trećina kupaca (33,1%) u trgovačkim centrima kupuje odjeću i obuću. Tehničku robu, pak, u ovim prodajnim objektima kupuje manji broj kupaca, njih ukupno 6%.

Zanimljivo je da čak 69% ispitanika tvrdi da u trgovačke centre ne odlaze radi zabave i druženja. Oni, koji u trgovačke centre ipak odlaze radi druženja i zabave, u najvećoj mjeri čine to jednom mjesečno (12,5%) i nekoliko puta mjesečno (8,6%).

Kada su upitani o namjeri kupnje božićnih poklona, nešto više od jedne petine kupaca (21,7%) ističe kako ih ne namjerava uopće kupovati. Većina kupaca će za te poklone potrošiti između 200 i 500 kn (34,8%), a njih 23% kani potrošiti do 200 kn. Izdašniji iznos, od 500 do 1.000 kn, za kupnju će poklona izdvojiti 18,4% hrvatskih građana, a onih koji uistinu neće štedjeti i planiraju potrošiti više od 1.000 kn ima uistinu malo, svega 2,2%.

U usporedbi s prošlom godinom, gotovo tri četvrtine kupaca (72,9%) planira potrošiti jednako, dok jedna petina (20,1%) planira smanjenje potrošnje. S druge strane, da će potrošiti više nego lani ističe 7% ispitanika.

Istraživanje su tijekom rujna 2018. godine proveli Ja TRGOVAC magazin i agencija Hendal na nacionalno reprezentativnom uzorku građana Republike Hrvatske starijih od 16 godina.

U sklopu istraživanja provedena je stratifikacija po šest regija i četiri veličine naselja uz slučajan odabir kućanstva i ispitanika unutar pojedinog kućanstva pri čemu je uzorak stanovništva uravnotežen prema spolu, dobi i obrazovnom statusu ispitanika.

više saznajte ovdje: Istrazivanje o kupovini u trgovackim centrima – Ja TRGOVAC studeni 2018

Goran Pavlović
Glavni urednik
Ja TRGOVAC

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *