Input your search keywords and press Enter.

SKRATILI SU SAMOIZOLACIJU, OD DANAS TRAJE 10 DANA

HZJZ objavio koje su iznimke i kriteriji za prekid izolacije i tko se treba testirati

Samoizolacija se skraćuje sa 14 na 10 dana s iznimkom osoba koje rade u ustanovama za smještaj i boravak za starije i teško bolesne odrasle osobe i osobe s invaliditetom

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je nove kriterije za testiranje na SARS-CoV-2, prekid izolacije i karantenu, pri čemu je prema novim kriterijima samoizolacija skraćena s dva tjedna na 10 dana.

SKRATILI SU SAMOIZOLACIJU, OD DANAS TRAJE 10 DANA; HZJZ objavio koje su iznimke i kriteriji za prekid izolacije i tko se treba testirati

Samoizolacija se skraćuje sa 14 na 10 dana s iznimkom osoba koje rade u ustanovama za smještaj i boravak za starije i teško bolesne odrasle osobe i osobe s invaliditetom

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je nove kriterije za testiranje na SARS-CoV-2, prekid izolacije i karantenu, pri čemu je prema novim kriterijima samoizolacija skraćena s dva tjedna na 10 dana.

“Već se neko vrijeme razgovara o skraćivanju samoizolacije sa 14 dana na 10, a jučer je objavljen dokument. Prije nekog vremena je skraćena izolacija, a od jučer imamo na snazi i takvu odluku što se tiče samoizolacije. Sada je 10 dana i samoizolacija i izolacija”, otkrila je Ivana Pavić Šimetin, zamjenica ravnatelja HZJZ-a, javlja N1.

Prekid izolacije

“Kriteriji za prekid izolacije podijeljeni su na četiri kategorije bolesnika: oboljeli s blagom ili umjerenom kliničkom slikom, oboljeli s teškom kliničkom slikom, oboljeli koji je imunokompromitiran/korisnik/djelatnik kolektiva s osjetljivom populacijom i asimptomatski oboljeli od COVID-19. Klinički kriterij za prestanak izolacije simptomatskog bolesnika je minimalno tri uzastopna dana bez povišene tjelesne temperature bez primjene antipiretika i značajno poboljšanje ostalih simptoma (u prethodnoj verziji je bio jedan)”, stoji u uputama HZJZ-a.

“Sve mjere koje se odnose na zdravstvene djelatnike i djelatnike kod pružatelja socijalnih usluga smještaja i boravka za starije i teško bolesne odrasle osobe i osobe s invaliditetom, jednako se primjenjuju i na učenike i studente koji obavljaju praksu u tim ustanovama te na roditelje koji borave s djetetom u bolnici (zdravstvene ustanove trebaju omogućiti uzimanje brisa roditelja na istom punku na kojem se uzima bris njihovu djetetu)”, stoji u dokumentu.

Zdravstveni nadzor kontakata

Radi smanjenja širenja infekcije svi bliski kontakti oboljelog upućuju se u zdravstveni nadzor u karanteni/samoizolaciji. Bliski kontakti podliježu zdravstvenom nadzoru u karanteni/samoizolaciji u trajanju od 10 dana od zadnjeg bliskog kontakta sa zaraženom osobom.

Bliske kontakte nije potrebno testirati ni na početku ni tijekom karantene/samoizolacije osim ako ne razviju simptome bolesti (ako kapaciteti dozvoljavaju) ili postoji epidemiološka indikacija.

Iznimno, na početku karantene/samoizolacije treba testirati bliske kontakte oboljelih od bolesti COVID-19 ako su identificirani kao bliski kontakti tri ili više dana od izlaganja bolesniku i ako su u međuvremenu ostvarivali kontakt s vulnerabilnim skupinama (npr. pri radu u bolnici ili kod pružatelja socijalnih usluga smještaja i boravka za starije i teško bolesne odrasle osobe i osobe s invaliditetom).

danas.hr

covid

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *