Input your search keywords and press Enter.

Senf ispred kečapa i majoneze

Majonezu konzumira ukupno 77% anketiranih građana, kečap konzumira njih 80,6%, a zanimljivo je da senf konzumira veći udio potrošača negoli majonezu i kečap, čak 89,3% ispitanika

U zadnjih godinu dana (travanj 2015. – ožujak 2016.) potrošnja na kečap, majonezu i senf u hrvatskoj maloprodaji (prodaja ne uključuje cash & carry, institucionalnu prodaju i diskontne objekte) iznosila je 210,4 milijuna kuna, dok je količinska prodaja sve tri kategorije umaka u tom periodu dosegnula 6,3 milijuna kilograma.

Pritom su majoneza i senf blago povećali svoju količinsku i vrijednosnu prodaju, dok je kečap istodobno ostvario mali pad vrijednosti i prodanih količina.

U pogledu potrošačkih preferencija, anketno istraživanje magazina Ja TRGOVAC i agencije Hendal pokazalo je da majonezu konzumira ukupno 77% anketiranih građana.

Od toga velika većina (59,5%) najčešće konzumira Classic majonezu. Light majonezu preferira 12,5%, majonezu s aromama (chilli, limun, jogurt i dr.) njih 5%, a da ne jede majonezu ističe pak 23% ispitanika.

Ne iznenađuje da je sendvič na prvom mjestu (39% udjela) kada je riječ o jelu uz koje konzumenti najčešće koriste majonezu.

Dvostruko manje (18,3%) ima pommes frites, a majoneza se često konzumira i uz kobasice (12,2%), hrenovke (11,8%), meso (10,2%) i salate (8,2%), dok na pizzu majonezu stavlja samo jedan ispitanik (0,3%).

Uz majonezu, kečap se također često nalazi na našem meniju te ga konzumira 80,6% sudionika ankete. Pritom je blagi kečap s udjelom od 56,1% dvostruko popularniji od svog ljutog pandana kojeg najčešće konzumira 24,5% ispitanika.

Pommes frites je jelo uz koje čak 44,1% ispitanika najčešće jede kečap, dok je na drugom mjestu pizza s dvostruko manjih 21,5% udjela. Potom dolaze kobasice (12,3%), meso (9,4%), hrenovke (6,4%), tjestenina (4,2%), dok je prvoplasirani kod majoneze, sendvič, ovdje na začelju sa svega 2,2% udjela.

Zanimljivo je da senf konzumira veći udio potrošača negoli majonezu i kečap. Ovaj gorkasti dodatak jelima jede čak 89,3% anketiranih, a najveći broj njih (49,9%) senf jede uz kobasice.

Četvrtina ispitanika (26,7%) konzumira senf uz hrenovke, njih 10,5% uz meso, a samo 2,1% ispitanika stavlja senf u sendvič.

Istraživanje su proveli Ja TRGOVAC magazin i agencija Hendal tijekom travnja 2016. godine na nacionalno reprezentativnom uzorku od 400 građana Republike Hrvatske starijih od 15 godina.

Tijekom istraživanja provedena je stratifikacija po šest regija i četiri veličine naselja uz metodu slučajnog odabira kućanstva i ispitanika unutar pojedinog kućanstva pri čemu je uzorak stanovništva uravnotežen prema spolu, dobi i obrazovnom statusu ispitanika.

Goran Pavlović
Glavni urednik
jatrgovac.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.