Selo u Dubrovačkom primorju skriva tajanstvenu rotondu

Objavljeno prije 7 mjeseci  -  - 7mjeseci ago 1351


Crkva Rotonda je ruševina osmeroapsidalne kružne građevine s narteksom koja se može smjestiti u vrijeme između 9 i 11. stoljeća.

Saznao sam da se u brdima Dubrovačkog primorja, nalaze ostaci jedne crkvice koja je po mnogočemu jedinstvena i neobična. Gledano iz visine, svemoćnim okom šjor Guglića, podsjeća na kameni cvijet od osam latica, od kojih sedam imaju polukružni oblik, a osma se izdužila u rep i sad sve zajedno nalikuje zvijezdi repatici koja juri nemirom, ističe u svome novom postu na blogu “Brod u boci”. Da bi istražio ovu tajanstvenu pojavu slavni se bloger uputio do seoca zvanog Ošlje koje skriva ovu nesvakidašnju pojavu. Crkva Rotonda je ruševina osmeroapsidalne kružne građevine s narteksom koja se može smjestiti u vrijeme između 9 i 11. stoljeća. Rotonda je jedinstvena građevina, vrlo rijetka u povijesti arhitekture vremena kojem pripada, iznimno je osebujna sa osam apsida u kružnoj osnovi… Postoje legende u vezi ove crkve da su u njezinoj blizini zakopana zlatna zvona.

Rotonda u selu Ošlje u zaleđu Stona (Foto: Brod u boci)

Iskreno, potraga za zlatnim zvonima nije nas suviše zaokupila jer je i sama kamena građevina toliko ljupka, skladna i dopadljiva da nam više od toga i nije potrebno. Ali opet, sve je nekako neobično, počevši od mjesta na kojemu je podignuta. Na prvi dojam, sasvim je nelogično, niti je na vrhu, niti je na sedlu, niti je na sjecištu energetskih meridijana, kao da za takve tričarije uopće ne mari!

Ona je sasvim posebna kad je počnemo proučavati kao akustično tijelo. Njen specifični oblik omogućuje da zvukovi koji se stvaraju unutar osmerolatičnog cvijeta unutra i ostaju, i ne samo da ostaju već dobivaju poseban kolorit, a izvana je opet građena tako da sve suvišne zvukove odbija od sebe.

Što je sve bloger “Brod u boci” doživio u seocetu u zaleđu Stona pročitajte ovdje.

Rotonda okružena prekrasnom prirodom (Foto: Brod u boci)

punkufer.dnevnik.hr

135 preporuka
comments icon 1 komentara
1 komentara
5113 pregleda
bookmark icon

One thought on “Selo u Dubrovačkom primorju skriva tajanstvenu rotondu

  • Tadašnja Primorska sela, od Imotice do Slanoga (Dubrovnika) su 1241. razorili Tatari, tako da su neka nestala,a neka su nastala kao Topolo!? Tzv. Napoleonova cesta postoji kao glavna prometnica još od antike, i uz nju nestali gradovi kao: Vranj grad, Neljet grad, gradovi u Stupi i Ošljemu i dalje. Rotonda je za naše poimanje crkvica,ali zadnjih godina znanost o Njoj postavlja sasvim druge teorije, nama danas nepoznate, a izgleda da se radi o civilizaciji koju nismo još dosegli!?

    41

Write a comment...

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *