Input your search keywords and press Enter.

SD: Uloga odgojno-obrazovnih ustanova u ranom i predškolskom odgoju u prevenciji nasilja među djecom

„Ključna je promjena odgojno-obrazovnog sustava u vidu edukacije djelatnika, dodatnog zapošljavanja stručnjaka, učenja djece toleranciji i empatiji, ranoj prevenciji nasilja, rada sa žrtvom, počiniteljem kao i čitavom obitelji. Za to nam je potrebno ljudstvo, a investicija u ljude je najbitnije i jedino održivo rješenje“, rekla je Romana Nikolić na današnjoj konferenciji za medije povodom organiziranja okruglog stola „Uloga odgojno-obrazovnih ustanova u ranom i predškolskom odgoju u prevenciji nasilja među djecom“.

 

Naglasila je kako su ulaganja u ranu intervenciju i prevenciju nasilja dugoročno najisplativije investicije jer mijenjaju cijelo društvo. Socijaldemokrati već dugo upozoravaju na porast vršnjačkog nasilja, a prevencija je u konačnici za državu jeftinija nego rad i tretmani sa žrtvom i s počiniteljem nasilja.

Istaknula je kako je važno uspostaviti ravnotežu između psihičkog, fizičkog i duhovnog stanja, jer ta ravnoteža stvara sretno i zadovoljno dijete, a kasnije odraslog čovjeka koji je produktivan u društvu. Također je upozorila da dokle god nemamo stručnjake u svakom vrtiću i zanemarujemo ulaganje u mentalno zdravlje djece i mladih rezultata neće biti.

Davor Bernardić nadodao kako je prevencija vršnjačkog nasilja plemenita i nužna, „ali pada u vodu ako djeca nisu u mogućnosti upisati se u vrtiće i ako nema dovoljnog broja adekvatno plaćenih odgajatelja, psihologa i njegovatelja.“

Naveo je primjer općine Viškovo gdje je načelnica iz Kluba Socijaldemokrata Sanja Udović odredila jednake cijene za privatne i državne vrtiće, što nije slučaj u Zagrebu.

„Prošle godine broj neupisane djece u zagrebačke vrtiće bio je 3700. Dok se u javnim vrtićima cijene kreću oko 600kn, zbog nedostatka kapaciteta dio roditelja bio je prisiljen ići u privatne vrtiće po cijeni od 2200kn. To je nedopustivo i neprihvatljivo“, kaže Bernardić.

Nastavlja kako su Socijaldemokrati predložili povećanje subvencija za privatne vrtiće te mogućnost da i privatni subjekti mogu sudjelovati u natječaju za financiranje iz europskih sredstava.

„Tsunami problema za roditelje dolazi na ljeto, kada će se zbog ukidanja mjere roditelj odgojitelj novih 5000 kojima je obećano pravo prvoupisa prijaviti u vrtiće. Kada se tome doda još 2000 neupisanih od prošle godine nastati će veliki pritisak na zagrebačke vrtiće. Imati ćemo revoluciju na cesti. Tomašević je istaknuo da je proračun za 2023. najbolji ikada za Grad i da se njime pokreće investicijski ciklus kakav Zagreb nikada nije vidio, no Zagrebački Pinokio Tomašević opet laže. Nema ništa od novih vrtića, završavaju se samo stari Bandićevi  projekti.“, izjavio je Bernardić.

Komentirao je i probleme u puknućima i sanaciji vodoopskrbne mreže u Zagrebu te Vladin plan ukidanja prireza.

„Grad Zagreb je za obnovu vodoopskrbne mreže povukao 0€ iz europskih fondova, nisu prijavili ni jedan projekt, a činjenica je da su cijevi u Zagrebu dotrajale i da se nikada manje cijevi nije obnovilo kao prošle godine. Potvrda rasula u kojem se nalazi vodoopskrbna mreža je što je bivši direktor Vodoopskrbe i odvodnje morao otići zbog nesposobnosti“, rekao je Bernardić.

Smatra kako je ukidanje prireza i posljedično povećanje poreza na dohodak od strane jedinica lokalne samouprave „dobar trik za prebacivanje odgovornosti s Vlade na gradonačelnike i načelnike“.

„Prijedlog Socijaldemokrata je da se digne neoporezivi dio dohodaka na 800€ čime bi plaće trenutno narasle za 50€ uz kompenzacijsku mjeru za jedinice lokalne samouprave da se 2 postotna poena poreza na dohodak usmjeri na gradove i općine. Smatramo da oni kompetitivniji koji su u mogućnosti privući investicije u svoje gradove i općine zaslužuju imati dio te potrošnje.“, izjavio je Bernardić.

sd

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.