Input your search keywords and press Enter.

SD: Otvoreno pismo ministru Fuchsu

U nastavku pročitajte otvoreno pismo koje su Socijaldemokrati uputili ministru znanosti i obrazovanja Radovanu Fuchsu povodom tragičnog događaja u Beogradu. Ovo pismo je nastavak napora Socijaldemokrata za suzbijanjem vršnjačkog nasilja i poboljšanja pristupa stručnim službama u školama te naglašava potrebu za cjelovitom reformom obrazovnog sustava za zaštitu naše djece.

 

MINISTARSTVO ZNANOSTI I OBRAZOVANJA
n/r prof.dr.sc. Radovan Fuchs, ministar 

Poštovani ministre,

jučerašnji tragični događaj u beogradskoj osnovnoj školi, gdje je četrnaestogodišnje dijete usmrtilo osmero svojih kolega i zaštitara škole, te ranilo još osmoricu učenika i profesoricu, mora nam biti opomena, alarm i poziv na djelovanje kako bi se takva strahota izbjegla i u našim školama.

Često slušamo o slučajevima pucanja u školama u Americi i nekim dalekim krajevima, ali ovo nije daleko, ovo je u našem susjedstvu. Već dugo upozoravamo da je vršnjačko nasilje kod nas u porastu. U 2022. imali smo 101 prijavu, dvostruko više nego godinu ranije, iako tvrdite da su škole sigurne. Prošli mjesec šokirao nas je posebno brutalan slučaj u Belišću. Na sreću još uvijek izbjegavamo smrtne posljedice u školama. Pitamo Vas što radite na području suzbijanja vršnjačkog nasilja, boljeg kapacitiranja stručnih službi, kao logopeda, pedagoga, psihologa i drugih, te što činite po pitanju zaštite mentalnog zdravlja djece u školama? Odgovori na ta pitanja reći će nam koliko su uistinu sigurne naše škole.

Pozdravljamo nastojanja da se do 2027. stvore uvjeti za organizaciju i provedbu cjelodnevne nastave u svim osnovnim školama u Hrvatskoj. Tada će boravak djece u školi biti duži i škole će poprimiti karakteristike odgojne, a ne samo obrazovne ustanove. Stoga Socijaldemokrati smatraju da je neizbježan preduvjet stvaranje sigurnog okruženja za boravak djece. Potreban nam je pristup u kojem djecu učimo toleranciji, nenasilju, uvažavanju drugih i drugačijih, odnosno potrebna nam je sadržajna i sustavna reforma, a ne samo promjena forme provedbe obrazovanja.

Dovoljno je vremena da se uključe stručnjaci koji će raditi na novom programu po mjeri djeteta u 21. stoljeću. Pravilan pristup djeci moramo osigurati još od najranije mladosti, pružiti im oslonac i psihološku pomoć, potrebna nam je međuresorna suradnja u suzbijanju i prevenciji nasilja. Depresija i anksioznost i dalje su najčešći oblici psihičkih poremećaja, nažalost i oni su još uvijek u porastu, naročito u mladih, pogotovo u ovo „post-pandemijsko“ vrijeme, a još uvijek ne znamo posljedice koje su lockdown i izolacija ostavili na njih.

Želimo i upozoriti da je prema podacima MUP-a u vlasništvu građana gotovo 315 tisuća komada legalnog oružja, a pitanje je koliko je još ilegalnog. Pitanje je vremena kada će jedno od njih dospjeti u ruke djeteta i potencijalno biti iskorišteno u ovakvu tragičnu svrhu. Bliži se kraj školske godine i zaključivanje ocjena, to je često stresan period za mnogu djecu, moramo i to uzeti u obzir.

Također, upitno je kako moderne tehnologije, video igre i pogotovo društvene mreže djeluju na psihu djece. Trebale bi ih spajati, ali izgleda da ih sve više otuđuju, ili im pak koriste kao sredstvo za online bullying, u najgorim slučajevima i kao izvor inspiracije za imitiranje raznih destruktivnih trendova, a neki od njih mogu dovesti i do ovakvih slučajeva. Potreban nam je odgovor na te moderne izazove za zaštitu naše djece.

Ponavljamo, ovo nam mora biti opomena. Još uvijek nije kasno, ako pravovremeno reagiramo. Zato apeliramo na Vas i Vladu da shvatite ozbiljnost trenutka i potrebu za provedbom cjelovite reforme obrazovnog sustava za zaštitu naše djece. Stoga, u tu svrhu poduzmite ozbiljne i konkretne korake kako bi škole bile spremne preuzeti odgojnu dimenziju i promicati zajedništvo, toleranciju i nenasilje te biti mjesto gdje ćemo sa zadovoljstvom, a ne strepnjom slati svoju djecu.

 

S poštovanjem,

Socijaldemokrati

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.