Input your search keywords and press Enter.

Razum, vjera i revolucija

Refleksije o raspravi oko Boga – Terry Eagleton
•    Područje: publicistika
•    ISBN: 978-953-303-192-7
•    Biblioteka: Biblioteka Bookmarker
•    Izdavač: Naklada LJEVAK
•    Godina: ožujak 2010.
•    Broj stranica: 184
•    Format: 14,2 x 20,9 cm
•    Uvez: meki 119 kn
S engleskog preveo: Dinko TelećanTERRY EAGLETON IZNOSI VLASTITO VIĐENJE RELIGIJE I POLITIKE U DJELU RAZUM, VJERA I REVOLUCIJA KOJE SE BAVI TEMAMA U RASPONU OD DUHA SVETOGA DO NOVIJE POVIJESTI BLISKOGA ISTOKA, OD TOME AKVINSKOGA DO TORNJEVA BLIZANACA.
Ova duhovita i polemička knjiga izazvat će komešanje među znanstvenicima, teolozima, vjernicima i bezvjercima, kao i među širim čitateljstvom koje želi pohvatati konce u aktualnoj raspravi o Bogu. Terry Eagleton, utjecajni teoretičar književnosti, s jedne strane, dekonstruira ono što naziva "praznovjernim" poimanjem Boga kojega se drži većina ateista i agnostika te umjesto njega nudi revolucionaran prikaz kršćanskog Evanđelja. S druge strane oštro se obara na pogreške koje je, po njemu, počinilo institucionalno kršćanstvo.
Eagleton, dakle, ne ide niz dlaku ni protu-Božjoj brigadi – napose Richardu Dawkinsu i Christopheru Hitchensu – ali ni mnogim konvencionalnim vjernicima. Namjesto toga iznosi vlastito živo viđenje religije i politike u knjizi koja se bavi temama u rasponu od Duha Svetoga do novije povijesti Bliskog istoka, od Tome Akvinskoga do tornjeva Blizanaca.

"U ovoj knjizi ima koječega što će razbjesniti različite ljude, a malo tko u njoj neće naći nešto čemu će se oštro protiviti. I to je sasvim u redu. Posrijedi je izniman doprinos skorašnjim debatama o vjeri, religiji i ateizmu."
Dale B. Martin, Sveučilište Yale

"Uplitanje Terryja Eagletona u debatu raspirenu knjigom Iluzija o Bogu Richarda Dawkinsa naizmjence potiče na razmišljanje, izaziva bijes, nadahnjuje i vrlo, vrlo je zabavno."
London Review of Books

"Britko, zabavno i izazovno… Jedno od najfascinantnijih, najoriginalnijih i najškakljivijih filozofskih djela nastalih nakon 11. rujna."
Andrew O’Hehir, Salon

Terry Eagleton, po mnogima najutjecajniji živući književni kritičar u Velikoj Britaniji. Eagleton je profesor engleske književnosti na Sveučilištu u Lancasteru, u Engleskoj, i profesor kulturalne teorije na Nacionalnom sveučilištu Irske u Galwayu. Napisao je više od četrdeset knjiga, među kojima su: The Ideology of the Aesthetic (1990.) i The Illusions of Postmodernism (1996.). Eagletonova djela dosad objavljena na hrvatskom jeziku: Književna teorija (SNL, 1987.), Ideja kulture (Jesenski i Turk, 2002.), Teorija i nakon nje (Algoritam, 2005.), Sveti teror (Jesenski i Turk, 2006.) i Smisao života (Jesenski i Turk, 2008.).

ljevak.hr