Input your search keywords and press Enter.

Rakija “liječi i dezinficira“

5 stvari koje niste znali o najpopularnijem piću s Balkana:

Šljivovca je najpoznatija vrsta rakije na Balkanu. No ovo alkoholno piće priprema se i od krušaka, dunje, jabuka, smokve i oraha.

1. Najstarija rakija potječe iz Bugarske
Rakija je žestoko piće koje se dobiva destilacijom fermentiranog voća. Smatra se nacionalnim pićem brojnih slavenskih naroda – od Hrvata do Makedonaca. Nije poznato tko je prvi počeo raditi rakiju, iako je najstarija posuda za destilaciju ovog pića pronađena u Ivaylovgradu u Bugarskoj, a datirala je iz 11. stoljeća.

2. Ime je dobila po znoju

Riječ rakija je arapskog porijekla i potječe od riječi “al-rak” što u slobodnom prijevodu označava znoj. Pretpostavlja se da je u naše krajeve stigla s Turcima oko 15. stoljeća.

3. Rakija se radi i od tartufa
Šljivovca je najpoznatija vrsta rakije na Balkanu. No ovo alkoholno piće priprema se i od krušaka, dunje, jabuka, smokve i oraha. Lozovača se pak priprema od fermentiranog grožđanog kljuka, te se po potrebi aromatizra različitim začinskim travama. Među neobičnijim rakijama na tržištu svakako je ona od bijelog tartufa.

4. Rakija “liječi sve bolesti”
U hrvatskoj je tradiciji ukorjenjeno mišljenje kako rakija “liječi sve probleme“. Ispijanje ovog napitka pomaže kod zubobolje, probavnih tegoba i upale grla, smanjuje bolove u mišićima, a korisno je sredstvo za poboljšavanje lošeg raspoloženja. Neki vjeruju i da masaža leđa travaricom uklanja boli u ovom djielu tijela.

5. Rakija može biti dezinfekcijsko sredstvo
Otkako vlada pandemija koronavirusa, ali i manjak dezinfekcijskih sredstava na tržištu, ljudi su počeli miksati svoje kućne pripravke na bazi alkohola. Često se ovdje spominje i rakija. No treba znati da će dezinfekcijsko sredstvo biti učinkovito samo ako koristite rakiju s 60 i više posto alkohola. Industrijski prozvedene rakije obično imaju od 40 do 50 posto alkohola.

www.punkufer.hr

Jedna je dovoljna, dvije su malo: Domaća žestica koja liječi “sve probleme”

„Psihijatar vam može pomoći, ali rakija je jeftinija“, jedna je od bugarskih poslovica koja se i kod nas prakticira. No osim kao lijek, rakija je nezaobilazan dio brojnih običaja, kako modernih, tako i onih koji su gotovo izumrli.

„Jedna je dovoljna, dvije su malo“ sugerira poslovica o alkoholnom piću koje koriste i oni koji inače ne piju. Njezino veličanstvo rakija univerzalan je lijek za sve probleme: „tjera masnoću“ pa je čep tog pića nezaobilazan sastojak kod pripreme fritula i krafni kako se ne bi suviše napile ulja, od nje prozori ljepše sjaje, a mnogima je izvor snage kad treba učiniti nešto mrsko.

„Ako se u rakiji pretjera, postaje lijek protiv – jetre“, šale se poznavatelji.

Na proputovanju Europom gotovo svaka zemlja ima svoju rakiju – u Crnoj Gori će vam većina ponuditi lozu, Srbi se ponose šljivom, u Turskoj miriše na anis, a u Bugarskoj najbolje paše uz šopsku salatu ili turšiju.

Rakija obično ima oko 40 posto alkohola, ali može sadržavati i 50 do 60. Prepečenica je dvostruko destilirana rakija, gdje sadržaj alkohola nekad prelazi čak i 60 posto, a brlja je popularni naziv za jeftinu rakiju lošije kvalitete i manje alkohola. Neke od najpopularnijih su šljivovica, lozovača, vilijamovka, travarica i medica, a ovisno o kraju piju se iz bićerina ili štamprleka.

Rakija
Rakija(Foto: Getty Images)

Priče o ljekovitosti rakije prenose se s koljena na koljeno, a gotovo da nema bolesti koje ne liječi to čarobno piće. Nakon teškog jela, prst ili dva šljivovice, loze ili travarice odmah će umiriti želudac. Boli vas zub? Gutljaj rakije nemojte progutati nego ga držite na bolnom mjestu.

Navodno je ulijevanje tople rakije u uhu lijek protiv glavobolje, ali to nemojte isprobavati prije razgovora s liječnikom. Rakija je lijek za bolno koljeno, ozljede nakon padova, kožne probleme, lijek za hrabrost protiv raznih strahova, uključujući onaj i od odbijanja…

„Psihijatar vam može pomoći, ali rakija je jeftinija“, jedna je od bugarskih poslovica koja se i kod nas prakticira. No osim kao lijek, rakija je nezaobilazan dio brojnih običaja, kako modernih, tako i onih koji su gotovo izumrli.

U vrijeme dok su mladići sa svojim očevima dolazili tražiti ruku djevojke u njezinu kuću, sa sobom bi nosili rakiju. Običaj je nalagao da je ponesu što više kako se ne bi osramotili u slučaju da je ponestane.

Nakon što bi obje strane pristale na ženidbu krenulo bi slavlje koje ne bi moglo proći bez zdravice. Ovisno o kraju, ponekad bi se uz rakiju zapucalo iz vatrenog oružja. U Hercegovini bi pak „mladenkinu rakiju“ mladenkin otac nudio zetu i njegovoj rodbini.

Prošnja niti svadba nisu mogle proći bez rakije, ali ni sprovodi na kojima bi narikače oplakivale pokojnike uz malu pomoć žestokog pića. U Dalmaciji su je ženama pokojnika davali da se ubije tuga, a njome se i nazdravljalo za pokojnika. I danas se diljem Balkana prolije nekoliko kapi na pod za one kojih se prisjećamo sa suzom u oku. 

https://punkufer.dnevnik.hr/

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *