Input your search keywords and press Enter.

Polako se rješavamo plastike…

Europska komisija traži striktne mjere, u potpunosti ćemo morati mijenjati navike: ”Ne želimo da nas krivo shvatite…”

Jesmo li svjesni koliko svaki dan stvaramo otpada od plastike? Vrećice, boce, ambalaža… Gotovo sve je od plastike.

Europska komisija traži striktne mjere zbog kojih ćemo po pitanju plastike morati mijenjati svoje navike.
Kupite li svaki dan jednu kavu s aparata, osvježite li se jednom bocom najdražeg napitka i jednom tjedno kupite pet različitih namirnica, voća i povrća, svaki u svojoj vrećici i dvije boce deterdženta mjesečno, godišnje ćete potrošiti čak 1378 komada plastike.

A gdje su tek jogurti, mlijeko, namazi, sladoledi, gelovi za tuširanje i svi drugi proizvodi zapakirani u plastiku.

”Od sve te potrošnje plastike, samo približno 25 posto se odvaja za reciklažu. Dakle mi taj problem ne možemo riješiti samim recikliranjem nego baš na način da smanjimo potrošnju”, rekla je Petra Andrić, iz Greenpeace Hrvatske.

U morima na godinu završi čak 12 tona plastike. Zato Europska komisija želi striktne mjere. Frans Timmermans, prvi potpredsjednik Europske komisije kaže: ”Zabranit ćemo jednokratne proizvode od plastike. U supermarketu više neće biti plastičnih vrećica, već će se zamijeniti s onima koje su više pogodne za okoliš”.

Nisu vrećice jedine. Uskoro bismo mogli mijenjati navike. Na pikniku više nećemo moći koristi plastične tanjure, kao ni plastični pribor za jelo ni slamke. Plastične čaše i spremnici za hranu smjet će se koristiti, ali će se proizvoditi u manjem opsegu.

Mijenjat ćemo i higijenske navike. Štapići za uši neće više smjeti biti od plastike, a na higijenskim ulošcima i vlažnim maramicama morat će stajati jasna oznaka o načinju zbrinjavanja.

”Ne želimo da nas krivo shvatite. Ti proizvodi neće nestati, samo će se proizvoditi od drugih materijala”, kazao je Timmermans. Kako bi ovaj plan zaživio, moraju ga odobriti sve države članice Europske unije.
Piše Dino Goleš
dnevnik.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *