Input your search keywords and press Enter.

Od sad vam vaš srednjoškolac mora dat dozvolu da mu gledate ocjene!

GDPR DONOSI I NIZ PROMJENA U ŠKOLE Roditelji neće moći vidjeti ocjene i izostanke u imeniku svoje djece koja su navršila 16 godina bez njihove privole

U petak, 25. svibnja, na snagu stupa direktiva EU o zaštiti osobnih podataka – najveća promjena u tom području u posljednjih 20 godina. Tzv. GDPR predviđa drastične kazne za tvrtke i institucije koje ne poštuju odredbe, a i škole su dužne štititi podatke učenika, a to nije nimalo jednostavno s obzirom na maturu, upise, natjecanja i ostalo, prenosi HRT.

Ako netko misli da će s osobnim podacima od petka biti sve isto kao i do sada – vara se. Uredbom o njihovoj zaštiti ponajprije se mijenja donja dobna granica kada je riječ o odlučivanju o vlastitim podacima. Ona više nije 18, nego 16 godina.

– To znači da će dijete od 16 godina davati privolu za uporabu svojih podataka čak i roditeljima. Mislim da mi za to nismo spremni – rekla je Marija Boban s Pravnog fakulteta u Splitu.

Ravnatelji i profesori pitaju se hoće li 16-godišnjaci imati veća prava od roditelja?

Npr., samo uz njihovu privolu roditelji mogu vidjeti ocjene i izostanke u imeniku. Nadalje, više nema javne objave imena, primjerice za upise na oglasnim pločama.

– U slučaju da neka škola na oglasnoj ploči objavi popis upisanih učenika – treba postaviti odraslu osobu ili zaštitara koji bi spriječio da neka druga osoba to gleda ili snimi – kaže Suzana Hitrec iz Udruge srednjoškolskih ravnatelja. I za sve maturante koji imaju dodatna pitanja, u Nacionalnom centru vrijedit će nova pravila – Info centar morat će snimiti izjavu kada djelatnici centra razgovaraju s korisnicima izvana, prenosi HRT.

Neće biti jednostavno ni kada učenici idu na natjecanja.

– Natjecanja se i sada odvijaju pod lozinkom, međutim u budućnosti će svaki roditelj maloljetnom učeniku morati dati privolu da se njegovi podaci mogu koristiti u svim natjecanjima i objavi rezultata – kaže ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje Jadranka Žarković Pečenković. Ali kada se vrate s natjecanja, nema objave fotografija na školskim stranicama bez pristanka roditelja.

Od petka dobro proučite Uredbu o zaštiti podataka jer kazne nisu zanemarive – primjerice, ako škola nema videonadzor, ona može iznositi i do 50 tisuća kuna.

jutarnji.hr

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *