Input your search keywords and press Enter.

Od danas promjena u prometu, znate li za nju?

IAKO je danas 1. travanj, doista stupa na snagu pravilo definirano zakonom, ali za čije kršenje vas nitko neće kazniti.

Nakon ukidanja pravila vožnje s upaljenim svjetlima naučili smo kako promjene dolaze otprilike s promjenama računanja zimskog, odnosno ljetnog vremena. Zakon je tu nešto precizniji pa definira fiksne datume. Tako članak 102. novog zakona o sigurnosti prometa na cestama propisuje da od 1. travnja možete u dnevnim uvjetima ugasiti svjetla na svom automobilu. Naravno, u uvjetima smanjene vidljivosti i noću moraju biti upaljena, i to ne samo ona pomodna dnevna LED svjetla, već i glavna. 

A motociklisti?

Što se pak motociklista tiče, stvar je sasvim jasna. Oni moraju imati upaljena svjetla tijekom cijele godine. Isto vrijedi i za vozače mopeda, dok biciklisti moraju imati upaljeno jedno svjetlo bijele boje na prednjoj strani i jedno crveno svjetlo na stražnjoj strani bicikla.

U slučaju nepoštovanja navedenih zakonskih odredbi, vozač će se kazniti novčanom kaznom od 300 kuna. Zanimljivo, za bicikliste je kazna veća, čak 500 kn.

Kad palimo svjetla?

Aktualni zakon kaže da ćemo svjetla morati imati stalno uključena svjetla od 1. studenoga. 

Bez obzira na zakonske obaveze, vozilo s upaljenim dnevnim ili kratkim svjetlima danju je bolje vidljivo pa je i prometovanje sigurnije.

index.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *