Input your search keywords and press Enter.

Nove mjere EU: Proizvođač mora osigurati rezervne dijelove i 10 godina nakon proizvodnje

Europska unija jučer je prihvatila novi paket mjera kojim će pet tipičnih kućanskih aparata učiniti dugotrajnijima, a time i jeftinijima za potrošače.

Riječ je o takozvanom “Ekodizajn paketu” koji predviđa nova pravila po pitanju rasvjete, frižidera, TV ekrana, suđerica i perilica rublja, a za koje će proizvođači morati rezervne dijelove osigurati na period minimalno sedam do deset godina od proizvodnje uređaja.

Time bi se, pretpostavljaju u EU, trebala smanjiti količina otpada te produljiti vijek trajanja aparata, a bit će zabranjeno i korištenje toksičnih usporivača gorenja u televizorima, kao i treperavo svjetlo koje ima veliki efekt na nervni sustav.

Nove mjere na snagu će stupiti tek 2021. godine, ali krovna briselska udruga za zaštitu potrošača BEUC nije zadovoljna obuhvatom mjere, smatrajući kako je ona trebala biti znatno stroža te restriktivnija prema proizvođačima.

Između ostaloga, zakonodavcima zamjeraju što su proizvođačima ostavili mogućnost da zamjene određenih dijelova aparata uvjetuju isključivo kroz ovlaštene servise, iako bi ih sami potrošači mogli napraviti besplatno (recimo, potrošačima nije dopušteno da sami zamijene svjetlo u frižideru, odnosno ako to naprave sami, neće im vrijediti garancija).

AUTOR:Dora Koretić
jutarnji.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)