Input your search keywords and press Enter.

NIJE SVEJEDNO IZ ČEGA PIJETE

Evo zašto nikada ne biste trebali ponovno napuniti plastičnu bocu vodom:

Većina to čini, a posljedice po zdravlje mogle bi biti vrlo ozbiljne: uobičajeno je da ćemo bez razmišljanja ponovno uliti vodu u plastičnu bocu iz koje smo upravo popili svu vodu. No, želite li stvarno učiniti nešto dobro za svoje zdravlje, nije dosta samo piti dovoljno vode, nego i voditi računa o kvaliteti boca i čaša iz kojih pijete.

Plastične boce iz kojih pijete vodu mogu vam nanijeti više štete nego što će vam voda koju popijete donijeti koristi. Za to možete zahvaliti bisfenolu A (poznatiji pod kraticom BPA) – kemikaliji koja se koristi u proizvodnji plastike. Ta štetna kemikalija može se izlučivati iz boce u vodu i pogodovati brzom razmnožavanju bakterija u pukotinama boce (iz istog razloga trebali biste se kloniti i slamki za pijenje), a posljedice po zdravlje mogu biti vrlo ozbiljne.

Oponašaju estrogene

Čak ni proizvodi s oznakom „BPA-free” nisu sigurni za uporabu s obzirom na to da proizvođači jednu ozloglašenu kemikaliju zamjenjuju drugim kemikalijama, koje također djelovanjem oponašaju ženski spolni hormon estrogen. Nisu tako naširoko poznate i na tako lošem glasu kao bisfenol, no to ne znači da nisu jednako opasne po ljudsko zdravlje. Sve te kemikalije koje oponašaju estrogen imaju negativne posljedice na zdravlje, no potencijalne opasnosti prekomjerne upotrebe plastičnih boca za piće tu ne završavaju.

U istraživanju provedenom na State Universityju u New Yorku analizirano je 259 plastičnih boca, a znanstvenici su utvrdili da ih je čak 93 posto imalo neki oblik kontaminacije mikroplastikom.

Plastične boce za jednokratnu upotrebu uglavnom su napravljene od politetilen tereftalata (PET), koji se smatra sigurnim za upotrebu, ali ne i za ponovnu upotrebu. Te se kemikalije, naime, oslobađaju iz plastike i ulaze u vodu ako se boca zagrije ili ošteti.

Još jedan detalj na koji upozoravaju stručnjaci kada govore o tome koliko je nezdravo ponovno korištenje plastičnih boca su bakterije. Boce s vodom, naime, kao i sve posude iz kojih pijemo, dolaze u kontakt s našim ustima i rukama, a oni su sjedište velikog broja bakterija.

Vlažan ambijent

Otvori na plastičnim bocama su vrlo uski, što otežava njihovo čišćenje, ali najčešće gotovo nikome i ne pada napamet očistiti otvor boce prije nego što je ponovo napuni vodom. Poznato je da bakterijama vlažan ambijent savršeno odgovara za razmnožavanje.

U svakom slučaju, želite li stvarno učiniti nešto dobro za svoje zdravlje, nije dovoljno samo što više piti, nego i voditi računa o tome iz čega pijete. Stoga ozbiljno shvatite savjet da ne koristite više puta plastične boce za vodu: radije uložite u staklenu bocu ili termos bocu od inoksa.

zivim.gloria.hr

Plastika u moru

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *