Input your search keywords and press Enter.

MSC WORLD EUROPA, EKOLOŠKI NAJNAPREDNIJI BROD ZA KRUŽNA PUTOVANJA, ZAPOČINJE S PLOVIDBOM MEDITERANOM

 

  • Prvi brod flote MSC Cruisesa s pogonom na LNG, MSC World Europa stigao je u Europu nakon inauguralne sezone provedene u Arapskom zaljevu
  • Najveći brod za kružna putovanja s najboljim performansama na svijetu uzimajući u obzir emisiju CO2eq po putniku, MSC World Europa predstavlja značajan korak naprijed na putovanju MSC Cruisesa prema postizanju neto-nulte emisije do 2050.
  • MSC World Europa je također jedan od prvih suvremenih brodova za kružna putovanja koji je opremljen tehnologijom gorivih ćelija, a probni testovi daju obećavajuće rezultate

 

 – Najinovativniji brod MSC Cruisesa – MSC World Europa – stigao je u Europu gdje će započeti svoju prvu ljetnu sezonu u Mediteranu. Isporučen u 10. mjesecu 2022. od strane francuskog brodogradilišta Chantiers de l’Atlantique, MSC World Europa je najveći brod MSC Cruisesa te prvi s pogonom na prirodni ukapljeni plin (LNG). Gledajući CO2eq emisiju po putniku[1], MSC World Europa je najveći brod za kružna putovanja s najboljim performansama na svijetu.

Angelo Capurro, Executive Director, MSC Cruises, je rekao: „S velikim ponosom dočekujemo brod MSC World Europa u Europi dok počinje sa svojom prvom sezonom u Mediteranu. Ovaj revolucionaran brod je dokaz naše predanosti održivim krstarenjima sa čitavim nizom inovacija na području pomorskih tehnologija i zaštite okoliša. MSC World Europa predstavlja ogroman korak naprijed na našem putovanju prema postizanju neto nulte emisije do 2050.“

Brod će biti pogonjen LNG-om tijekom čitave ljetne sezone, a prvo bunkeriranje u Marseilleu je planirano za 15.04.2023. LNG je najčišće brodsko gorivo koje je trenutno dostupno u većim razmjerima. U usporedbi sa standardnim brodskim gorivom LNG gotovo eliminira lokalne emisije onečišćujućih tvari u zrak uključujući sumporne okside i fine čestice te smanjuje emisiju dušikovih oksida do 85%.

LNG također igra ključnu ulogu u ublažavanju klimatskih promjena budući da smanjuje emisiju stakleničkih plinova do 20% i utire put korištenju nefosilnih goriva kao što su bio i sintetički LNG.

Jedinstvena tehnologija gorivih ćelija daje obećavajuće rezultate

MSC World Europa prvi je suvremeni brod za kružna putovanja na svijetu koji ima potpuno novu tehnologiju gorivih ćelija sa čvrstim oksidom (SOFC) pogonjen LNG-om. Brod uključuje SOFC demonstrator od 150 kilovata koji koristi LNG za proizvodnju električne energije i topline na brodu na vrlo učinkovit način putem elektrokemijske reakcije.

To bi mogao biti ključ za otključavanje značajnih prednosti u održivosti na području očuvanja okoliša. Zahvaljujući ovoj povećanoj učinkovitosti, SOFC ima potencijal za značajno smanjenje emisije stakleničkih plinova u usporedbi s konvencionalnim LNG motorom bez stvaranja emisije dušikovih oksida, sumpornih oksida ili sitnih čestica. Jedna velika prednost je to što ćelija nije samo kompatibilna s LNG-om već i s mogućim novim izvorima goriva s niskim udjelom ugljika kao što su zeleni metanol, amonijak, tekući vodik te bio ili sintetički LNG.

Linden Coppell, potpredsjednica za održivosti i ESG, MSC Cruises, je rekla: „Nakon gotovo šest mjeseci testiranja performanse gorivih ćelija su bile izvrsne i nismo vidjeli nikakve znakove problema sa sigurnošću ili održavanjem. Dosadašnja učinkovitost, mjerena energijom koju možemo proizvesti iz iste jedinice goriva, je znatno iznad motora s unutarnjim izgaranjem i premašila je naša očekivanja. Sistem smo koristili kontinuirano te je dao stabilan učinak, pa čak i premašio naše predviđanje povrata od 150 kilovata. Ovo je očito samo mali dio energije koja nam je potrebna, ali smo uvjereni da se sustav može proširiti na buduće novogradnje. Svjesni smo da to zahtjeva blisku suradnju s partnerima unutar i izvan naše industrije, a upravo je zbog toga MSC Cruises aktivno uključen u nekoliko različitih istraživačkih inicijativa i partnerstva koja dijele zajednički cilj – ubrzanje prijelaza prema neto nultoj budućnosti.“

Niz ostalih ekoloških značajki

MSC World Europa je opremljena za napajanje električnom energijom s obale kako bi se smanjila emisija ugljika u luci kao i naprednim sustavom za pročišćavanje otpadnih voda (AWTS) koji ispunjava najstrože svjetske regulatorne zahtjeve uključujući takozvani baltički standard. Obrađuje svu otpadnu vodu koja se proizvodi na brodu u vodu koja se kvalitetom može mjeriti s onom iz slavine. Brod je također opremljen sustavom za obradu balastnih voda koji sprječava unošenje invazivnih vrsta u morski okoliš ispuštanjem balastnih voda, u potpunosti usklađen s Međunarodnom konvencijom o nadzoru i upravljanju balastnim vodama i talozima.

Brod ima čitav tim posade posvećen provedbi strogih protokola gospodarenja otpadom koji odvaja sav otpad u sedam različitih vrsta, na primjer staklo, aluminij i papir, sa specijaliziranom opremom za drobljenje ili sabijanje navedenih vrsta otpada u brodskom postrojenju za gospodarenje otpadom.

Dodatno, MSC World Europa ima sustav za upravljanje podvodnom bukom kako bi se minimizirao mogući utjecaj na morski život te sveobuhvatan niz energetski učinkovite brodske opreme za optimizaciju korištenja motora i energetskih potreba hotela za dodatno smanjenje emisije. Također je opremljen naprednim sustavom za automatsko prikupljanje podataka za daljinsko praćenje energije i naprednu analizu, omogućujući podršku s obale u stvarnom vremenu za optimizaciju operativne učinkovitosti na brodu.

 

Doživljaj krstarenja sljedeće generacije

Tijekom prve sezone na Mediteranu, gosti broda MSC World Europa će imati priliku doživjeti izvanredne sadržaje i impresivne prostore ovog broda uključujući spektakularnu šetnicu World Promenade, primamljive gastronomske doživljaje, zabavne mogućnosti nove razine i najveće dječje područje u floti MSC Cruisesa s pregršt aktivnosti.

 

SPEKTAKULARNA ŠETNICA WORLD PROMENADE

Gotovo 104 metara duga vanjska šetnica World Promenade je jedno od najimpresivnijih mjesta na brodu. Tijekom dana ili večeri, ovo je idealno mjesto za zabavu i zadivljujući pogled na more i The Venom Drop @ The Spiral, očaravajuće arhitektonsko remek-djelo i najduži suhi tobogan na moru koji se proteže kroz 11 paluba. World Promenade je povezana s unutrašnjom šetnicom World Galleria koja se prostire na 2.214 m2 površine, a natkriva ju čarobna LED i kinetička kupola. World Promenade je savršeno mjesto za shopping, objedovanje i opuštanje uz piće.

 

IZVANREDNI GASTRONOMSKI DOŽIVLJAJI

MSC World Europa odvest će goste na gastronomsko putovanje oko svijeta s izborom od 20 barova i lounge salona te 13 restorana, svaki sa svojim posebnim stilom i ambijentom. To uključuje 6 specijaliziranih restorana i 7 potpuno novih koncepata barova i kafića.

Chef’s Garden Kitchen jedinstvena je suradnja MSC Cruisesa s kuharom Niklasom Ekstedtom, vlasnikom Michelinove zvjezdice, TV ličnošću i autorom koji je usredotočen na prirodne sastojke i etos „od farme do oceana“. Ovaj novi restoran sadrži prvi hidroponski vrt na moru gdje će gosti doživjeti uistinu jedinstven doživljaj uz master chefove izvanredne kreacije u otvorenoj kuhinji s panoramskim pogledom na more kao kulisom.

Na brodu se nalazi i prva mikropivovara nastala u partnerstvu s Teom Mussom, osnivačem i majstorom pivarom talijanske craft pivovare Birra Baladin.

 

PONUDA ZABAVE SLJEDEĆE RAZINE

Gosti svih dobnih uzrasta će moći uživati u izvanrednoj zabavi od jutra do večeri uključujući tri nove predstave u stilu koncerta u višenamjenskoj Luna Park Areni, pet novih kazališnih produkcija u kazalištu World Theatre, četiri tematska doživljaja u Panorama Lounge salona i pop up izvedbe uživo diljem broda.

 

NAJVEĆE DJEČJE PODRUČJE U ČITAVOJ FLOTI MSC CRUISESA

Dječji prostor broda MSC World Europa će biti najveći u floti na više od 766 m2 unutrašnjeg prostora i 7 soba namijenjenih različitim dobnim skupinama od 0 do 17 godina, osmišljenih u suradnji s partnerima LEGO® i Chicco®. Zabava za djecu i tinejdžere će biti još raznovrsnija s novim i originalnim igrama i talent show formatima u visokotehnološkim prostorima.

 

VRHUNSKI SADRŽAJI ZA OPUŠTANJA I WELLNESS

Sa 7 bazena i 13 hidromasažnih bazena smještenih u različitim dijelovima broda, svaki tip putnika će pronaći onaj koji mu odgovara, bez obzira je li mu cilj opuštanje ili uživanje u uzbuđenjima i avanturi.

 

ELEGANTAN I EKSKLUIVAN MSC YACHT CLUB ZA PREMIUM KRSTARENJE

MSC World Europa će sadržavati dosad najluksuzniji MSC Yacht Club koji će nuditi neusporedivu razinu udobnosti s više javnih površina, proširena vanjska područja te luksuzne nove apartmane. Proširena zajednička područja nude u potpunosti redizajniranu palubu za sunčanje koja se prvi put prostire kroz dvije palube dok su se dva potpuno nova ultra-prostrana Owner apartmana pridružila konceptu „broda unutar broda“ s ekskluzivnim pristupom samo putem kartice.

 

INOVATIVAN NOVI SMJEŠTAJ

MSC World Europa je jednako različita iznutra kao i izvana, s potpuno novim dizajnom kabina i najvećim brojem balkonskih kabina u usporedbi s bilo kojim drugim brodom flote. Od luksuznih apartmana i privatnih sadržaja MSC Yacht Cluba do potpuno novih kabina koje gledaju na vanjsku šetnicu ili Infinite Ocean View kabina s panoramskim prozorom koji se otvara u staklenu balustradu – tu ćete pronaći visokokvalitetan, udoban smještaj koji će zadovoljiti sve potrebe.

MSC World Europa će dočekati goste tijekom ljetne sezone u Sredozemnom moru pružajući im ultimativan doživljaj krstarenja Mediteranom na 7-noćnim itinererima koji će posjećivati talijanske luke Genovu, Napulj i Messinu, Vallettu na Malti, Barcelonu u Španjolskoj i Marseille u Francuskoj.

Za više informacija o brodu MSC World Europa molimo kliknite ovdje.

[1] Temeljeno na EEDI indeksu u gramima CO2 po nautičkoj milji i bruto tonaži.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.