Input your search keywords and press Enter.

MSC CRUISES NASTAVLJA PUTOVANJE …

PREMA VODEĆOJ POZICIJI NA PODRUČJU ZAŠTITE OKOLIŠA UZ PRIZNANJE NAMEPA-e I OBJAVU IZVJEŠĆA O ODRŽIVOSTI ZA 2019.

 

Sjevernoamerička Udruga za zaštitu morskog okoliša (NAMEPA) dodijelila je MSC Cruisesu priznanje u kategoriji pomorske industrije tijekom ovogodišnje dodjele nagrada za zaštitu morskog okoliša

Izvješće o održivosti MSC Cruisesa za 2019. godinu naglašava viziju kompanije da postane lider na području zaštite okoliša u globalnom pomorskom sektoru te ocrtava put prema održivoj budućnosti

Ovo je dodatna nagrada uz već osvojenu Porthole Reader’s Choice Award za ekološki najosvješteniju kompaniju za kružna putovanja te one osvojene u 2019. godini

 

 

Ženeva, Švicarska, 30.11.2020. – Vodeći program održivosti kompanije MSC Cruises prepoznat je prilikom dodjele nagrada sjevernoameričke Udruge za zaštitu morskog okoliša (NAMEPA) za 2020. godinu, kada joj je dodijeljena nagrada u kategoriji pomorske industrije. Ovo priznanje hvali višeznačni rad MSC Cruisesa na području zaštite okoliša s posebnim naglaskom na tri ključne prekretnice u održivosti postignute u 2019. godini: početak izgradnje broda MSC Europa, prvog od ukupno 9 brodova nove generacije na LNG pogon koji će se pridružiti floti u sljedećem desetljeću; obnova Ocean Cay MSC Marine Reserve-a na Bahamima vraćajući mu njegovo originalno, netaknuto stanje; značajni koraci poduzeti za postupno ukidanje plastičnih predmeta za jednokratnu upotrebu diljem flote.

 

Paralelno s tim, MSC Cruises je nedavno objavio svoj Izvještaj o održivosti za 2019. godinu. Izgrađen na dugoročnim ambicijama kompanije, izvještaj naglašava viziju MSC Cruisesa da postane lider na području zaštite okoliša u globalnom pomorskom sektoru, ocrtava put kompaniji prema održivoj budućnosti i sažima ključne prekretnice ostvarene tijekom prošle godine.

 

Program održivosti MSC Cruisesa organiziran je oko četiri ključna stupa: Planet, Ljudi, Mjesto i Nabava. Sve zajedno stvara nagon za kontinuiranim poboljšanjem ekoloških performansi flote; brigu prema svim zaposlenicima i promoviranju različitosti; rad na osiguranju pozitivnog utjecaja MSC Cruisesa na priobalne zajednice; odgovorno nabavljanje proizvoda i usluga koje kompanija kupuje.

 

Značajna postignuća na području održivosti u 2019. godini uključuju sljedeće:

  • Početak gradnje MSC World Europa, prvog broda kompanije s LNG pogonom. Značajno smanjenje emisije bit će uključeno u revolucionarno ispitivanje tehnologije gorivih ćelija sa čvrstim oksidima kako bi se dodatno pomoglo u razvoju ove napredne tehnologije s ciljem dekarbonizacije.
  • Otvorenje Ocean Cay MSC Marine Reserve-a na Bahamima, nekadašnje iskapalište pijeska pretvoreno je u destinaciju kojoj je održivost u samoj srži. MSC Cruises radi na uspostavi koraljnog rasadnika i pomorskog laboratorija na otoku kako bi se podržala obnova koralja i morskog života oko otoka. Po završetku će ova dva projekta postati središnja značajka doživljaja gostiju tijekom boravka na otoku.
  • U ovoj godini su vidljiva nastojanja da novoosnovana MSC Foundation preuzme ključnu ulogu i postane važno sredstvo za usmjeravanje dobrotvornih napora MSC Cruisesa te da dodatno ojača odnose sa zajednicama. Za vrijeme uragana Doriana na Bahamima u 8. i 9. mjesecu MSC je pružao humanitarnu pomoć dostavljajući više od 250 kontejnera robe uključujući vodu, rižu, generatore i građevinski materijal.
  • Kako je rastao posao u 2019. godini, tako je rastao broj i raznolikost zaposlenika u MSC Cruisesu. Obitelji MSC Cruisesa se pridružilo preko 8.000 muškaraca i žena u 2019. godini, 124 različite nacionalnosti. Osim zaštite okoliša, održivost također znači podršku ljudima koji rade u kompaniji i onima koji odluče putovati s nama, jednako kao i zajednicama i mjestima koje brodovi posjećuju.

 

Pierfrancesco Vago, izvršni predsjednik MSC Cruisesa, rekao je: „Počašćeni smo što smo dobili ovu nagradu koja odaje priznanje našim kontinuiranim naporima usmjerenim prema budućnosti s nultim utjecajem na okoliš. Kao kompanija se nedvosmisleno zalažemo za zaštitu okoliša, priobalnih zajednica do kojih dolazimo i svih naših zaposlenika. Naša dugoročna vizija je postati lider u zaštiti okoliša našeg cjelokupnog pomorskog sektora. To želimo postići poduzimajući brojne korake kako bismo smanjili utjecaj brodova flote na okoliš te investirajući u razvoj tehnologija i rješenja novih generacija za zaštitu okoliša.“

 

Prije pridruženja floti, sve novogradnje MSC Cruisesa se opremaju nekim od najnovijih tehnologija i rješenja zaštite okoliša kako bi se minimalizirao njihov utjecaj na okoliš. Ti sustavi se redovito nadograđuju tijekom radnog vijeka broda, pa čak i zamjenjuju novim rješenjima tijekom boravka na suhom vezu.

 

Što se tiče emisija u zrak, upotrebljava se hibridni sustav za čišćenje ispušnih plinova (EGCS) i sustav selektivne katalitičke redukcije (SCR) kako bi se minimalizirala emisija sumporovih oksida (Sox), dušikovih oksida (NOx) i čestica na mjestu ispuha. Svi brodovi isporučeni od 2017. godine nadalje opremljeni su za spajanje na lokalnu elektroenergetsku mrežu dok su na vezu što rezultira značajnim smanjenjem emisija za vrijeme boravka broda u luci.

 

Gledajući gospodarenje otpadnim vodama, brodovi MSC Cruisesa opremljeni su naprednim sustavima obrade koji otpadnu, crnu vodu pretvaraju u vodu koja se kvalitetom može mjeriti s onom iz slavine, sustavima obrade balastnih voda i pogonima za proizvodnju pitke vode sposobnim za podmirenje potreba broda za pitkom vodom.

 

Brodovi MSC Cruisesa također uključuju neka od najnovijih rješenja na polju energetske učinkovitosti kako bi se smanjila potrošnja goriva. To uključuje široku upotrebu LED rasvjete, pametni sustav za grijanje, ventilaciju i klimatizaciju (HVAC) i izmjenjivače topline, da nabrojimo samo neke. U ovom kontekstu, MSC Cruises je postavio ambiciozan cilj smanjenja potrošnje goriva od 2,5 % na godišnjoj razini kako bi se poboljšale performanse i postiglo značajno smanjenje emisija u zrak.

 

MSC Cruises spreman je preuzeti brodove MSC Virtuosa i MSC Seashore u prvoj polovici 2021. godine. Oba broda će biti opremljena čitavim nizom gore istaknutih tehnologija i rješenja za zaštitu okoliša te će biti među najzelenijim i najučinkovitijim brodovima kompanije dosad.

 

MSC Cruises će u 2022. godini preuzeti brod MSC World Europa, prvi od ukupno devet brodova nove generacije s pogonom na LNG, a koji će se floti pridružiti tijekom sljedećeg desetljeća. LNG je najčišće gorivo koje je trenutno dostupno u brodarskom sektoru. U usporedbi sa standardnim brodskim gorivom LNG postiže značajno smanjenje emisija u zrak koje se odnosi na SOx, NOx, čestice i ugljični dioksid (CO2).

MSC World Europa će također biti opremljena novim demonstracijskim sustavom od 50 kilovata koji uključuje tehnologiju gorivnih ćelija sa čvrstim oksidima (SOFC) koja će koristiti LNG za proizvodnju električne energije i topline na brodu. To nudi potencijal za smanjenje emisije stakleničkih plinova za oko 30% u usporedbi s konvencionalnim LNG motorima, bez emisije NOx, SOx ili sitnih čestica. Također nudi prednost u smislu kompatibilnosti s ostalim nadolazećim gorivima s niskim udjelom ugljika kao što su metanol, amonijak i vodik.

MSC Cruises je također u 7. mjesecu ove godine najavio namjeru ulaganja u brodogradilište Palumbo Malta kako bi ga potencijalno opremio s najmodernijom tehnologijom koja omogućuje servisiranje brodova s pogonom na LNG. To je dodatni dokaz namjere MSC Cruisesa da postane vodeća kompanija na ovom području.

 Što se tiče emisija stakleničkih plinova, u skladu s vizijom Međunarodne pomorske organizacije (IMO) za dekarbonizaciju u pomorskom sektoru, cilj MSC Cruisesa je smanjiti intenzitet ugljika flote za 40% do 2030. u odnosu na razinu iz 2008. godine. Nakon postignutog poboljšanja od 28%, naš cilj je doseći dodatnih 12% u sljedećih deset godina.

Linden Coppell, direktorica Održivog razvoja MSC Cruisesa, komentirala je: „Naš izvještaj o održivosti za 2019. godinu potvrđuje naše prioritete i akcije, i to ne samo podržavajući naše ambiciozne ciljeve smanjenja emisije ugljika u brodarskoj industriji, te stavlja održivost u samo srce našeg poslovanja. Radujemo se provedbi ciljeva sadržanih u njemu i nastavku putovanja MSC Cruisesa prema vodećoj poziciji u globalnom pomorskom sektoru na području zaštite okoliša.

 Prošle godine je globalna pomorska industrija također prepoznala dugogodišnje napore MSC Cruisesa na području održivosti te je kompaniji dodijelila nagradu „Greenest Shipowner of the Year“ Neptune Award na svečanosti održanoj u Kopenhagenu u sklopu Foruma globalnog održivog brodarstva i luka. U 2020. godini, uz priznanje NAMEPA-e, MSC Cruises je dobio i Porthole Reader’s Choice Award za ekološki najosvješteniju kompaniju za kružna putovanja.

Gosp. Vago je zaključio: „Mora i oceani su glavni prioritet u MSC Cruisesu. Kao obiteljska kompanija uvijek dajemo prednost dugoročnim nad kratkoročnim razmatranjima. Unatoč izazovima s kojima je naša industrija trenutno suočena, naše oči su uprte u dugoročne ambicije na području zaštite okoliša.“

Darija Semiz
Marketing Dpt
MSC Krstarenja doo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *