Input your search keywords and press Enter.

Maske na lice ili pripremite novac

Sabor izglasao kazne za kršenje epidemioloških mjera.

Hrvatski sabor izglasao je Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti. Zakon je raspravljen po hitnom postupku, a u njemu su iznosi kazni za one koji krše epidemiološke mjere.


Saborski zastupnici raspravili su po hitnom postupku prijedlog izmjena Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti kojima se propisuju kazne za nepridržavanje mjera zaštite od zaraze koronavirusom koji vladajući podupiru, dok oporbeni zastupnici smatraju da predložene mjere neće dati rezultata.

Saborski zastupnici izglasali su promjenu Zakona. Od 129 zastupnika koji su glasali, 76 ih je bilo za novi prijedlog izmjena i dopuna, a 53 protiv.

Klub zastupnika Mosta nezavisnih lista predložio je amandman prema kojemu bi Vlada bila dužna dostaviti jednom mjesečno Hrvatskom saboru izvješće o provedbi i učincima mjera donesenih na temelju zakona s ciljem donošenja daljnjih odluka o pooštravanju, ublažavanju ili ukidanju istih.

Vlada je taj amandman odbila. Saborski zastupnici su većinom glasali protiv amandmana.

Oporba je tijekom rasprave protiv izmjena jer smatraju da je Vlada trebala proglasiti izvanredno stanje, kako bi se zakoni donosili dvotrećinskom većinom. Tijekom rasprave, potpredsjednik Sabora Željko Reiner iz Kluba HDZ-a istaknuo je kako se sankcije uvode zbog neodgovornih pojedinaca koji ugrožavaju zdravlje ljudi.

Visoke novčane kazne

Izmjenama Zakona predviđa se kažnjavanje građana za kršenje epidemioloških mjera. Za nenošenje maske ili nepravilno nošenje maske predviđena je kazna od 500 kuna, odnosno 250 kuna ako se plati na licu mjesta.

Ako pravne osobe ne budu poštovale zabranu ili ograničenje održavanja javnih događanja i okupljanja te ako ne poštuju zabranu ili ograničenje održavanja privatnih okupljanja predviđena kazna iznosila bi od 10.000 do 40.000 kuna.

Za prekršaje odgovorne osobe u pravnoj osobi, kao i fizičke osobe obrtnika te fizičke osobe koja obavlja drugu samostalnu djelatnost, propisuje se novčana kazna u iznosu od 5000 do 10.000 kuna u slučaju nepridržavanja mjera.

Propisuje se i novčana kazna u iznosu od 5000 do 10.000 kuna ako vlasnik privatnog posjeda organizira ili dopusti održavanje privatnog okupljanja protivno odredbama zakona.

Također, mijenja se odredba o naplati prekršajne kazne na mjestu na kojem je počinjen prekršaj pa ju može naplatiti osoba ovlaštena za provedbu nadzora nad provedbom sigurnosnih mjera za zaštitu pučanstva od zaraznih bolesti.

Paket poreznih zakona

Saborski zastupnici će glasati i o paketu poreznih zakona, paketu zakona s područja financija i osiguranja te izmjenama Zakona o socijalnoj skrbi i Izvješću predsjednika Vrhovnog suda Đure Sesse o stanju sudbene vlasti u 2019.

Predloženim se izmjenama Zakona o porezu na dohodak snižavaju stope s 24 na 20 posto te sa 36 na 30 posto, a kako je taj porez prihod lokalnih jedinica – to će za njih značiti i oko dvije milijarde kuna manji prihod.

Uz predloženo smanjenje stopa poreza na dohodak sa 36 na 30 posto te s 24 na 20 posto, izmjenama Zakona o porezu na dohodak od početka iduće godine smanjit će se s 12 na 10 posto stopa koja se primjenjuje pri oporezivanju godišnjih i konačnih dohodaka te paušalnog oporezivanja djelatnosti.

Izmjenama Zakona o porezu na dobit snižava se opća stopa za sve koji imaju godišnji promet do 7,5 milijuna kuna, s 12 posto na 10 posto.

Zakon o socijalnoj skrbi

Saborski zastupnici će glasovati i o dopuni Zakona o socijalnoj skrbi kojim se uređuje obavljanje djelatnosti u ustanovama i kod pružatelja usluga socijalne skrbi u slučaju izvanrednih okolnosti, katastrofa i epidemija većih razmjera, a s kojima Ministarstvo ima sklopljen ugovor.

Također se uređuje pitanje organizacija radnog vremena i načina korištenja odmora kako bi se, što je moguće manjoj opasnosti, izložili korisnici kod pružatelja socijalnih usluga.

Kako je istaknuto, donošenje zakona pridonosi rješavanju pravne praznine u zakonodavnom sustavu radi potrebe osiguranja pravovremenog i učinkovitog obavljanja djelatnosti u ustanovama socijalne skrbi i kod pružatelja usluga socijalne skrbi s kojima Ministarstvo ima sklopljen ugovor o pružanju usluga u slučaju nastanka posebnih okolnosti. Zastupnici će se izjašnjavati o amandmanima na raspravljene zakone.

dnevnik.hr

kirurška maskica

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)