Input your search keywords and press Enter.

Kreće izdavanja EU covid potvrda

Svi iz zelenih zona mogu slobodno ulaziti u Hrvatsku

Od četvrtka 1. srpnja u Hrvatskoj na snagu stupaju Covid potvrde u kombinaciji s novim mjerama koje će biti opuštenije za vlasnike tih potvrda. Osobe koje su cijepljenje, koje su preboljele Covid-19 ili imaju negativan test na Covid-19 moći će sudjelovati na događanjima bez ili uz bitno umanjen opseg epidemioloških mjera. Nove mjere, potvrdio je ravnatelj Nacionalnog stožera civilne zaštite, ministar unutarnjih poslova i potpredsjednik Vlade RH Davor Božinović,omogućit će da osobe koje imaju EU digitalnu potvrdu sudjeluju na raznim događanjima bez ograničenja broja okupljenih ili ograničenja trajanja.
Ipak, odgovornost nadzora i provođenja mjera je u nadležnosti lokalnih stožera civilne zaštite i generalna preporuka je, potvrdila je ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac da nema velikih okupljanja s obzirom da je to nešto što ne zanima turiste. Kako je rekla Brnjac, županije i gradovi u svakom trenutku mogu poduzeti mjere u skladu s procjenom epidemiološke situacije.
Hrvatska je napravila i aplikaciju za izdavanje Covid potvrda, a koja je trenutno dostupna na Apple Store trgovini aplikacija a skoro se očekuje i uvrštenje u Google Play trgovinu aplikacija. Tom aplikacijom organizatori događanja dobili su jednostavan alat pomoću kojega mogu provjeriti epidemiološki status svakoga tko će nazočiti događaju.
Božinović je i podsjetio da svi državljani EU zemalja koji dolaze u Hrvatsku iz zelene zone mogu doći bez karantene i testiranja i slobodno prijeći granicu.
„Najvažnije je da Hrvatska, koja ovisi dobrim dijelom o turizmu, ostane u zelenoj zoni. U tom slučaju svatko tko dođe moći će se vratiti u svoju zemlju bez dodatnih restrikcija. Moramo se svi angažirati da sačuvamo zelenu boju, to je u interesu hrvatskog zdravlja i ekonomije, tu ćemo biti cijelo vrijeme budni“, poručio je Božinović.

HUT

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *