Input your search keywords and press Enter.

Koji faktori utječu na privlačnost nečijeg lica?

Victor Hugo je rekao: „Najveća sreća u životu je uvjerenost da smo voljeni – voljeni zbog toga kakvi jesmo ili još više, usprkos tome kakvi jesmo".  Zbog toga kakvi jesmo…Hm, što bi to značilo s biološke strane? Prvi korak ka ljubavi je privlačnost, no što je to što nas čini privlačnima drugima i, naposljetku, odakle uopće ta potreba za partnerom? Budući da je ovaj mjesec posvećen ljubavi, red je da se kaže nešto i o toj tematici.Ovdje neće biti riječi o feromonima i sličnim faktorima na koje nemamo utjecaja. Koncentrirat ćemo se na nešto sasvim drugačije: na lice. Iako su neke od ovih činjenica već odavno poznate, nije loše da ih ponovimo, jer možda nekome pomognu u poboljšavanju ljubavnog života. 

>>>Možemo li partnera procijeniti samo na temelju izgleda lica?

Većina ljudi će najprije zapaziti nečije lice i na temelju njega procijeniti koliko je osoba privlačna. Simetrija lica ima velikog utjecaja na privlačnost jer se simetrična lica smatraju ljepšima. Veliku ulogu u tome ima i kvaliteta kože te muževnost ili ženstvenost lica. Heteroseksualne muškarce privlače ženstvena lica jer upućuju na visoku razinu estrogena.  Velike oči, manje izražena vilica, lijepe usne te blago naglašene jagodične kosti su ono što najviše privlači heteroseksualne muškarce. Naravno, poželjno je da navedeno nije zacementirano s nekoliko kilograma teške šminke.

>>> Natjecanje spermija ili zašto se neprestano borimo za prevlast

Žene su po tom pitanju nešto kompliciranije jer se njihova percepcija privlačnosti muškog lica razlikuje. Pritom je zanimljivo spomenuti da se percepcija privlačnosti mijenja kroz menstruacijski ciklus. Tako su ženama tijekom ovulacije općenito privlačnija muževnija lica i dublji muški glasovi. Kontracepcija mijenja ovaj efekt: žene koje koriste kontracepcijske pilule ne pokazuju takve oscilacije tijekom menstruacijskog ciklusa.

>>>Koja je uloga ženskog orgazma?

Na privlačnost lica općenito utječu i tjelovježba, dobar san, prehrana te dovoljan unos vode, jer koži lica daju zdravi izgled i boju. Primjerice, unosom voća i povrća, osim vitamina i minerala, unosite i karotenoide, koji daju zdravu boju vašem licu.

>>>Muškarci složni, žene nisu

No čemu nam u konačnici služi to lijepo lice, odnosno zašto se moramo mučiti oko cijelog procesa udvaranja i pronalaženja odgovarajućeg partnera? Zar ne bi bilo puno jednostavnije da se razmnožavamo nespolno i proizvodimo vlastite kopije bez zasluge partnera u cijelom tom procesu? Cilj je, u svakom slučaju, prenijeti vlastite gene što bolje i što češće – to se u evolucijskom pogledu smatra pobjedničkim činom. Spolno razmnožavanje stoga ima određene prednosti jer se geni dvaju roditelja miješaju pa bilo da dolazi do pojave dobre ili loše mutacije, u evolucijskom smislu to je puno povoljnija opcija od nespolnog razmnožavanja. Spolnim razmnožavanjem se, osim toga, razvija i jači imunološki sustav.

>>>Zašto se različitosti privlače?

Prema tome, ispada da je vaše lice samo jedan od alata kojim se priroda služi da bi vam osigurala odgovarajućeg partnera. Upravo zato je savršeno točno takvo kakvo jest.

Željka Majić
biologija.com.hr