Input your search keywords and press Enter.

Kiosci su uvijek pri ruci

Na kioscima kupuje osam od deset hrvatskih građana, pri čemu svaki deseti kupac na ovim prodajnim mjestima kupuje svaki dan, a polovica kupaca koristi i neke od dodatnih usluga koje nude operateri u ovom kanalu prodaje

Kiosci su oduvijek bili sastavni dio našeg maloprodajnog okruženja, a njihov se izgled konstantno mijenjao i evoluirao, što je pratilo i širenje asortimana kao i ponude drugih usluga koje se nude kupcima.

Naše novo istraživanje pokazalo je da ukupno 81,9% hrvatskih građana kupuje na kioscima, što je samo po sebi jasan pokazatelj koliko je ovo važan maloprodajni kanal.

Pritom se na kioscima najviše kupuju cigarete s obzirom na to da ukupno 31,2% kupaca ističe da najčešće kupuju upravo ovu kategoriju proizvoda. Potom slijede tiskovine koje najčešće kupuje 21,4% građana, a nakon njih s gotovo izjednačenim udjelom dolaze bonovi na mobitel s 14,9% i karte za javni prijevoz s 14,1%. Neku vrstu pića najčešće kupuje 9,3% ispitanika, a 9,1% njih na kioscima kupuje slatkiše (žvake, bombone, čokoladice, sladoled i sl.).

Kada je riječ o učestalosti kupovanja na kioscima istraživanje je pokazalo da svaki deseti kupac na ovim prodajnim mjestima kupuje svaki dan. Naime, svakodnevnih kupaca imamo 11,9%, a onih koji na kioscima kupuju nekoliko puta tjedno ima 22,4%. Da na kioscima nešto kupe jednom tjedno ističe njih 19,5%, dok je onih koji to učine nekoliko puta mjesečno 27,2%. Da na kioscima kupuju i rjeđe od toga navodi 18,8% kupaca u ovom maloprodajnom formatu.

Građane smo upitali i koriste li dodatne usluge kioska kao što su dostava paketa, plaćanje računa i druge usluge koje nisu dio standardne asortimanske ponude, a polovica njih (49,5%) istaknulo je da koriste neke od dodatnih usluga koje nude operateri u ovom kanalu prodaje.

Na kraju, osvrnuli smo se i na onu tradicionalnu funkciju kioska a to je prodaja novina i časopisa, koja ipak iz godine u godinu gubi na značaju s obzirom na digitalizaciju i dostupnost vijesti i informacija na internetu.
Stoga ne treba čuditi da dnevne novine svaki dan kupuje svega 4,7% kupaca, ali ipak je osjetno veći broj onih koji ih kupuju barem jednom tjedno (24,8%). Da novine na kioscima kupuje rijetko ističe 37,5% kupaca, a da to nikad ne čini navodi njih 33%.

Magazine/časopise svaki dan na kioscima kupuje 1,4% kupaca, a barem jednom tjedno to učini 19,4% kupaca. Ovu vrstu tiskovina rijetko kupuje 51,1% kupaca na kioscima, a 28,2% je onih koji magazine/časopise nikada ne kupuju.

Istraživanje su tijekom lipnja 2021. godine proveli Ja TRGOVAC magazin i agencija Hendal na nacionalno reprezentativnom uzorku građana Republike Hrvatske starijih od 16 godina.

U sklopu istraživanja provedena je stratifikacija po šest regija i četiri veličine naselja uz slučajan odabir kućanstva i ispitanika unutar pojedinog kućanstva pri čemu je uzorak stanovništva uravnotežen prema spolu, dobi i obrazovnom statusu ispitanika.

Rezultate pogledajte ovdje: Istrazivanje_kiosci_2021

Goran Pavlović
JaTrgovac

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *