Input your search keywords and press Enter.

Kako se riješiti loše volje?

Crveno meso u borbi protiv depresivnog raspoloženja: Vitamin B12, željezo i cink iz crvenog mesa – neophodni za pravilan rad živčanog sustava

Kraći zimski dani tjeraju nas da što više vremena boravimo u zatvorenom prostoru, a većina nas to vrijeme pretežito provodi uz televiziju, internet ili osobna računala. Također, manje se krećemo, jedemo brzu hranu, ne komuniciramo dovoljno s prijateljima, a sve to dovodi do malaksavosti, umora, bezvoljnosti pa samim time i depresivnog raspoloženja. Upravo prehranom koja uključuje crveno meso bogato ključnim vitaminima i mineralima možemo prevenirati depresivno stanje, a ako ga već proživljavamo lakše ćemo izaći iz njega.

Utjecaj vitamina iz crvenog mesa na živčani sustav i raspoloženje

Crveno meso sadrži niz za organizam važnih mikronutrijenata kao što su željezo, cink, selen, kalij i niz B vitamina. Vitamin B-12 i ostali vitamini B skupine igraju važnu ulogu u proizvodnji kemijskih tvari u mozgu te utječu na raspoloženje i druge funkcije mozga. Niske razine B-12 i drugih B vitamina kao što je vitamin B6 i folna kiselina mogu biti povezane s depresivnim raspoloženjem. Nedostatak željeza u organizmu utječe na razvitak anemije te doprinosi umoru. A upravo je željezo prisutno u crvenom mesu odgovorno za sprečavanje oboljenja od nedostatka željeza u pojedinaca, a time i smanjenja funkcijskih i motoričkih sposobnosti. Cink je jedan od najvažnijih minerala u tijelu ključan za pravilno funkcioniranje mozga i živčanog sustava, posebice za razmišljanje i dobro pamćenje.

Depresivna raspoloženja danas su sve češće dio društva i važno je naučiti se s njima nositi. Nedostatak svih navedenih minerala i vitamina rezultat je nepravilne prehrane i stila života, stoga jedite raznoliko i uravnoteženo, uvrstite crveno meso u svoj jelovnik dva do tri puta tjedno i osigurajte obrambene nutritivne vrijednosti u organizmu protiv depresivnog raspoloženja.

Suzana Jovanović
Savjetnica za odnose s javnošću
IM&C AGENCIJA


heart

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *