Input your search keywords and press Enter.

Jeste li se već prijavili za Mljetovanje?

Od 22.7. – 24. 8. – Duhovno-rekreacijski program “Mljetovanje”

Duhovno-rekreacijski program „M-ljetovanje“ održava se već četvrtu godinu tijekom srpnja i kolovoza na otoku Mljetu, a organizira ga Studentski katolički centar Dubrovnik (SKAC_DU). Prvi turnus započinje 22. srpnja, a posljednji završava 24. kolovoza. U Bobovištu na Mljetu, u uvjetima bez struje i suvremene tehnologije, svakog tjedna u šatorima boravi pedesetak mladih iz cijele Hrvatske, ali i iz drugih zemalja te tako imaju prigodu iskusiti „robinzonski“ način življenja.

Duhovno-rekreacijski program „M-ljetovanje“ ima dva cilja: duhovni i ekološki. Kroz duhovnu sferu mladi imaju priliku na ovom mjestu razmisliti o svom životu, čime su zadovoljni ili ne, i u razgovoru s duhovnicima i animatorima pokušati doći do onoga što ih čini sretnima i zadovoljnima u životu te otkrivati svoje životno poslanje. U ekološkom smislu projekt ima svrhu povratka prirodi tako da mladi kroz dane dok su tu svakodnevno fizički rade, čiste okoliš, brinu se za masline, obnavljaju travnate površine, čiste smeće iz mora i rade raznovrsna ispitivanja tla. Sve to ujedno osigurava i izvrsna suradnja s Nacionalnim Parkom Mljet i Vatrogasnom postrojbom Mljet čiji članovi i zaposlenici održavaju edukativne radionice u kojima mladima osim o agrikulturi govore i o kvalitetnoj prevenciji požara. U sklopu programa mladi jednom tjedno odlaze do otočića sv. Marije gdje imaju misu i „pustinju“, ali i predavanje o povijesti Mljeta te o utjecaju i važnosti benediktinaca za ovaj otok.

Ekološki dio programa je dogovoren i razrađen u suradnji s Agronomskim fakultetom u Zagrebu i Institutom za maslinarstvo i turizam u Istri, a taj mjesec dana na Mljetu provodi se također u suradnji s mještanima Mljeta, vlasnika parcela u Bobovištu, kao i uz podršku Nacionalnog parka Mljet i Ministarstva za zaštitu okoliša RH. Veliku pomoć projektu također pruža Caritas Dubrovačke biskupije.

Angelina Tadić
voditeljica Ureda za medije Dubrovačke biskupije

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *