Input your search keywords and press Enter.

Jeste li nabavili energetski certifikat za svoje nekretnine?

Jeste li znali da i nekretnine moraju imati osobnu iskaznicu? Kazne se penju i do 30.000 kuna ako ne posjedujete taj dokument

Svaka nekretnina mora imati energetski certifikat koji traje 10 godina. Potrebno je podnijeti zahtjev nadležnom ministarstvu te onda licencirani službenici izlaze na teren.


Svaka je nekretnina dužna imati energetski certifikat, osim ruševina. To je dokument koji predočuje energetska svojstva zgrade, a izrađuju ga ovlaštene osobe za energetsko certificiranje kojima dozvolu daje Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine.

Certifikat vrijedi 10 godina i sadrži opće podatke o zgradi, energetski razred zgrade, rok važenja certifikata, oznaku energetskog certifikata, podatke o termotehničkim sustavima, energetske potrebe zgrade, podatke o korištenju obnovljivih izvora energije…

Ne izdaju se za zgrade koje se koriste za održavanje vjerskih obreda, zgradu čiji je rok uporabe do dvije godine, industrijsko postrojenje, radionicu i nestambenu poljoprivrednu zgradu s malim energetskim potrebama ili za stambenu zgradu koja se koristi manje od četiri mjeseca godišnje te za slobodnostojeću zgradu s ukupnom korisnom površinom manjom od 50 m2.

Kada se provodi energetski pregled, analizira se način gospodarenja energijom, toplinske karakteristike, sustavi grijanja, hlađenja, ventilacije, klimatizacije, rasvjete, opskrbe vodom…

Ako nemate energetski certifikat, mogli biste zaraditi paprene kazne. Zakonom o gradnji (Narodne novine broj 153/13, 20/17) propisane su novčane kazne u iznosu od 15.000 do 30.000 kuna za pravne osobe odnosno u iznosu od 5.000 do 10.000 kuna za fizičke osobe koje kao vlasnici zgrade ili njezina posebnog dijela ne pribave energetski certifikat prije njihove prodaje.

Zahtjev za certifikaciju se podnosi na obrascu zahtjeva za fizičke osobe odnosno na obrascu zahtjeva za pravne osobe. Zahtjev mora biti ispisan u pisanom ili/i elektroničkom obliku tiskanim slovima, popunjen u cijelosti te potpisan od fizičke osobe kao podnositelja zahtjeva i potpisan od odgovorne osobe u pravnoj osobi koja podnosi zahtjev.

Zahtjev se šalje na adresu Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine. Više informacija provjerite ovdje.

Na službenoj stranici Hrvatske udruge energetskih certifikatora objavljene su preporučene cijene. Ovisno o vrsti nekretnine, cijene se kreću od 2500 do 100.000 kuna. Detaljan popis možete pogledati ovdje.

dnevnik.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)