Input your search keywords and press Enter.

Japunčić: Uvođenje eura neće dovesti do rasta cijena

Financijski analitičar Hrvoje Japunčić jutros je u HTV-ovoj emisiji Studio 4 izrazio optimizam u pogledu učinka uvođenja eura kao valute u Hrvatskoj na građane, rekavši kako će u konačnici biti puno više pozitivnih konotacija te da neće doći do rasta cijena.

Japunčić je rekao kako monetarno-fiskalne vlasti od početka devedesetih godina nisu stvarale znatnije povjerenje u hrvatsku kunu. Vrlo je, kaže, pozitivan oko toga što će donijeti euro kao valuta.

– Građanima će biti jednostavnije obavljati transakcije unutar cijele Europske unije, rekao je Japunčić.

– S obzirom na značaj i utjecaj turizma u Hrvatskoj, to će biti i inozemnim gostima iz Europske unije značajno olakšanje, dodao je.

Što se tiče visine dohodaka, naveo je, svjedoci smo da je poglavito u zemljama koje su zadnje preuzimale euro dolazilo do porasta dohodaka. Bilo je i pojava skrivenih inflacija, ali je zbog toga procedura u Hrvatskoj malo drugačije postavljena.

– Mišljenja sam da će u konačnici puno, puno više pluseva i pozitivnih konotacija biti i za građane u smislu jednostavnosti korištenja i svega, a s druge strane i onog segmenta kad će trebati podignuti možda kakav kreditni aranžman, rekao je Japunčić.

Smatra da procedura konverzija kredita i plaća neće biti komplicirana za građane, iako će u prvih nekoliko mjeseci biti prilagođavanja i snalaženja.

Izrazio je duboku nadu da će prelazak na euro dodatno potaknuti mogućnosti da gospodarski subjekti u Hrvatskoj dođu do sniženih kamatnih stopa za kreditne aranžmane i veće likvidnosti.

Japunčić je rekao da je u zemljama koje još nisu preuzele euro društveno-nacionalno povjerenje u njihove valute na visokom nivou. Kod onih zemalja koje su euro uvele između ostalog je dolazilo do povećanja uvoza i izvoza s drugim članicama Europske unije.

– U globalu rečeno, one zemlje koje su sad u nekom drugom ili trećem, koje nisu bile oni osnovni, primarni uzimatelji eura kao valute – benefiti su stvarno bili prisutni, rekao je Japunčić.

Koje su negativne strane prelaska na euro? Japunčić je rekao da se euro kao valuta u svijetu strahovito još uvijek razvija te da cijeli proces Europske monetarne unije nije gotov, još uvijek ima otvorenih pitanja.

– Euro je relativno mlada valuta, nije gotov proces stvaranja kompletne monetarne unije, i u tom kontekstu, možda iz tog segmenta će se u nekom periodu budućega vremena pojaviti neke konotacije koje će se onda moguće negativno odraziti na sve zemlje članice koje imaju euro kao valutu, rekao je Japunčić.

Može li doći do rasta cijena?

– Osobno sam mišljenja da ne, odnosno relativno malo, upravo zbog toga što postoji tranzicijski period. Definitivno, nekog manjeg zaokruživanja vjerojatno će biti, ali to će biti jednokratni utjecaj koji će se, mislim, vrlo brzo u roku od nekoliko mjeseci nivelirati. Osobno mislim da neće biti umjetnog podizanja, odnosno nekog značajnijeg inflacijskog pritiska u trenucima promjena, rekao je Japunčić.

Autor: Studio 4/B.A./HRT

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)