Input your search keywords and press Enter.

Hrvatska kuna zamijenit će se eurom

Santini: Uvođenjem eura, riješit ćemo se mnogih grijeha koje smo radili od osamostaljenja

Dvojbi više nema. Nova Vlada je odlučila Hrvatska uvodi euro, kome krivo kome pravo. Jedini problem je umiriti dio nevjernih građana i objasniti im da zbog toga neće rasti cijene. Sve to dogodit će se najranije 2023. godine. No mnogo manje se zna što će se događati na jesen kada je u pitanju gospodarstvo, radna mjesta, jednostavno život građana koji će biti na udaru ekonomskih posljedica Korona virusa. U Studiju 4 gostovao je ekonomski analitičar Guste Santini.

– Mislim da je u javnom prostoru dosta krivo sve to skupa identificirano. Pravi problemi nisu riješeni. Ja sam osobno, odmah da kažem, za uvođenje eura.

– Mi ćemo se zapravo, uvođenjem eura, riješiti mnogih grijeha koje smo radili od osamostaljenja do danas. Tri su važna grijeha. I zato je dobro da Hrvatska što prije, da ne kažem odmah, uvede euro.

– Prvi je što smo dozvolili deviznu štednju. Drugo jer smo internacionalizirali bankarski sistem. I treće jer smo dozvolili valutnu klauzulu. To su pravi razlozi zašto Hrvatska treba uvesti euro.

– Da nemamo tih problema, priča bi bila sasvim drugačija. Bila bi priča monetarnog suvereniteta, smanjuje se sloboda u odlučivanju itd.

Građani se boje pada životnog standarda i rasta cijena

– E tu smo na kuku lele. Ako mislite na zamijenu kune u euro – to se neće dogoditi. Mi smo organizirano tržište, mi sve razmišljamo, filozofiramo, svađamo se, volimo se kroz euro. Prema tome, tu ne vidim značajnijih problema.

– Mi nećemo biti siromašniji jer ćemo uvesti euro, nego zato jer će nam pasti gospodarska aktivnost. A taj pad, s obzirom da imamo niski dohodak per capita – to vam je kao plima i oseka. Ako ste uz kraj odmah vidite oseku, ako ste na pučini zapravo je ne vidite.

– Ako nam padne turizam, a tako je ministar Marić rekao, za 70 posto, mi samo pad gospodarske aktivnosti po osnovi turizma imamo 11,9 posto, što je već više nego sve ovo. Prema tome ako je Vlada rekla da će pasti 70 posto, morala je reći što će rasti, a neće rasti ništa.

– Naša filozofija da se Hrvatska transformira u europsko Kosovo je loša filozofija. Mi moramo de facto reći da Hrvatska ima dovoljno resursa, a ima, ima dovoljno pameti, a ima. Idemo napraviti svoj program.

– Krivo je mišljenje po kojem Hrvatska može autonomno odlučivati o poreznom sustavu. Jednako kao što ne određujemo kamate, tako ne određujemo ni poreze. Samo treba pogledati u špigl. U njemu piše: čovječe nisi u pravu, sve je već odlučeno.

Vijesti HRT-a

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)