Input your search keywords and press Enter.

Hrvatska inovacija za mjerenje kvalitete zraka napokon dostupna svima

Hrvatska IT tvrtka osmislila i proizvela uređaj za praćenje kvalitete zraka koji je napokon dostupan hrvatskim kućanstvima

Zagađeni zrak je ‘nevidljivi ubojica’ te predstavlja jedan od najvećih javnozdravstvenih rizika diljem svijeta. Prema rezultatima istraživanja Svjetske zdravstvene organizacije prisutnost štetnih plinova i čestica u atmosferi rezultira sa sedam milijuna prijevremenih smrti godišnje

 

Zagreb, 4. rujna 2023. Nakon dugogodišnje suradnje s poslovnim klijentima, tehnološka inovacija hrvatske kompanije Smart Sense sada je napokon dostupna i svima koji žele mjeriti i utjecati na zrak koji udišu. Radi se o sofisticiranom IoT (Internet of things) sustavu My Sensees za praćenje kvalitete unutarnjeg zraka. Uz ovaj senzor korisnici mogu u realnom vremenu saznati kakvoću zraka u prostoru u kojem borave i to kroz mjerenje CO2, razine lebdećih čestica veličina veličina PM1, PM2.5 i PM10 te temperature i vlažnosti zraka.

„Zagađeni zrak je ‘nevidljivi ubojica’ te predstavlja jedan od najvećih javnozdravstvenih rizika diljem svijeta. Prema rezultatima istraživanja Svjetske zdravstvene organizacije prisutnost štetnih plinova i čestica u atmosferi globalno rezultira sa sedam milijuna prijevremenih smrti godišnje. Svojim djelovanjem i svojim uređajima želimo širiti svijest o važnosti praćenja kvalitete zraka te doprinijeti stvaranju zdravijih i pametnijih okruženja za sve nas“, komentirala je direktorica kompanije Hana Matanović.

Iste takve uređaje trenutno koriste poslovni subjekti širom svijeta, a ovo je prvi put da kompanija svoje proizvode predstavlja i široj javnosti. Njihovi smart sustavi za analizu zraka sada su dostupni svima koji žele pratiti kvalitetu i čistoću zraka u vlastitom domu kako bi si na taj način osigurali zdraviji život u svojoj sredini. Proizvod će u Hrvatskoj za privatne korisnike biti dostupan kroz lanac trgovina Svijet medija.

„Naša misija je motivirati ljude da obogate svoje domove uređajima koji će uvelike pomoći u poboljšanju životnih navika. Želimo stvoriti zdravije društvo i sve korisnike potaknuti da prate kvalitetu zraka koji svakodnevno udišu jer zahvaljujući našem sustavu mogu stvoriti zdraviju mikroklimu za sebe i svoju obitelj“, zaključuje Matanović.

Kompanija Smart Sense osnovana je 2013. godine s ciljem da inovacijama i složenim tehnologijama obogati svakodnevni život korisnika. Osim tehnoloških inovacija za unutarnji prostor, Smart Sense je razvio i sustav Sensees koji služi za praćenje kvalitete vanjskog zraka i okolišnih parametara te je ujedno i najprisutniji proizvod u Hrvatskoj i svijetu, a njegovi krajnji korisnici su najčešće gradovi i ekološke i zdravstvene institucije. Stanice su implementirane u brojnim hrvatskim gradovima te u gradovima diljem svijeta.

Proizvod My Sensees će u Hrvatskoj za privatne korisnike biti dostupan u trgovinama Svijet medija.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)